Beograđani predano pripremali praznične trpeze: Osmeh sa lica ne silazi

Osmeha je, zbog iskri badnjaka, posebnih tradicija, praznovanja, ali i paketića bilo najviše na dečijim licima.

Autor: Bojana Petrušijević
06.01.2023. 19:45
  • Podeli:

Dan pripreme Badnje večeri u Beogradu je obično užurban, pun šarenila sa pijace, ali i različitih običaja: korinđanje, lomljenje česnice, paljenje badnjaka.

Kako su se Beograđani pripremali za Badnje veče i Božić?

Jedni trguju, drugi se pripremaju, a svi se raduju. Kako je Badnje veče nezamislivo bez posne trpeze, na pijaci, na svakom ćošku riba, koja se, kako kažu prodavci ovako prodaje jedino još za Svetog Nikolu.

Očišćena, dimljena, u filetima preporučuju prodavci, a pošto se broji pazar, kažu da su se kao najbolji kupci, ovog Božića pokazali Rusi.

„Mogu da vam kažem da kupuju najveću ribu i najbolju. Zadovoljni su kvalitetom, čim se vraćaju, jesu zadovoljni“, kaže nam ribolovac Dragan Trajčić.

„Očišćena pastrmka je 800 dinara, neočišćena 650, pa ko voli da čisti kući nek izvoli, može po 650. Ko hoće sve na gotovo 800 dinara. Šaran je 750 živ, šnicle 1250, to su cene aktuelne za ovu godinu“, kaže nam vlasnik jedne ribarnice Radovan  Vudragović.

A aktuelni su i redovi - i to, verovali ili ne, na suvom voću. Kod Ljube se čeka zbog suvih jagoda, breskvi i kajsija sa Kopaonika, jer je njihov ukus nadmašio uvozne, na koje su svi navikli.

„To je bez konzervansa, bez ičega, znači u sopstvenom soku, tako da narod sad više praktikuje to nego ovu tursku smokvu, kajsiju i sve ostalo. Nismo skupi, penzioneri dobili svojih 20 odsto, a mi nismo cene podigli uopšte“, objašnjava nam pijačni prodavac Ljuba sa Zemunske pijace.

Sa pijace - pravo na Magistratski trg u Zemunu. Tamo je ove godine još oko podneva zapaljen prvi božićni badnjak u Beogradu.

Osmeha je, zbog iskri badnjaka, posebnih tradicija, praznovanja, ali i paketića bilo najviše na dečijim licima. Njihov Badnji dan je posebno isplaniran.

A tradicionalno je najveća gužva ispred Hrama Svetog Save. Na hiljade građana okuplja se da učestvuje u paljenju badnjaka tokom čitave noći. Božićnu liturgiju u hramu služiće patrijarh Porfirije.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()