'Beograde dobro jutro': Vek od rođenja Duška Radovića

Od 1975. godine radio na Studiju B kultnu emisiju koja je počinjala nezaboravnim pozdravom 'Beograde dobro jutro'

29.11.2022. 16:58
  • Podeli:

Na današnji dan, pre tačno 100 godina, u Nišu je rođen Duško Radović, omiljeni niški Beograđanin. Bio je pisac, novinar, aforističar, televizijski urednik i pesnik.

"Vedro misliti i vedro pisati, u smislu - jednostavno, bistro, pregledno, čitko, kratko i jasno, uvek sa nekom moralnom, humanom željom, potrebom ili idealom", govorio je Dušan Radović.

Od 60-ih godina prošlog veka bio je urednik dečjeg programa na Televiziji Beograd. Sa Verom Belogrlić je pokrenuo TV format Na slovo na slovo, koje i dalje, smatra, predstavlja neku vrstu vrhunca televizijskog stvaralaštva za decu.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B. 

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripovima Talični Tom i Krcko.

Po odlasku sa televizije nekoliko godina bio je bez posla, da bi se 1975. godine zaposlio na Studiju B. Emisija je počinjala je u 7.15 ujutru sa čuvenom rečenicom "Beograde dobro jutro". Iz te emisije su izašli citati koje prepričavaju generacije naših građana.

Autor je poznatih dečijih pesmica na kojoj su odrasli milioni bivših Jugoslovena i sadašnje dece - Kad je bio mrak, Plavi zec, Sve što raste htelo bi da raste i druge.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()