Beogradski električni parking: Na dva mesta možete besplatno parkirati trotinete i električne bicikle

Beograd je među malobrojnim metropolama u svetu koji ima električni parking za trotinete, električne i obične bicikle.

11.02.2023. 15:00
  • Podeli:
e parking ušće printscreen youtube shopping centar uš-63e770b3b32ab.webp Foto: Printscreen Youtube Shopping centar Ušće

Ova usluga je besplatna i namenjena je svim građanima i posetiocima Beograda. Pametan parking se trenutno nalazi na dve lokacije u prestonici, na Kalemegdanu i ispred tržnog centra "Ušće", a planirano je i postavljanje parking stanica i ispred turističkih atrakcija, spomenika kulture, pijaca, trgova, škola, fakulteta, sportskih arena.

"U ovom trenutku postoje dve parking stanice, a plan nam je da u narednih nekoliko meseci postavimo još 10 ovakvih parkinga, sa ukupnim brojem od 100 stanica u naredne tri godine", kaže za "Novosti" Marko Arambašić, inicijator projekta.

Na lak i bezbedan način omogućeno je parkiranje električnih trotinera i bicikla. Parking mesto na pametnoj stanici otključava se putem "bikeep" aplikacije ili korišćenjem beskontaktne kartice, a usluga je sasvim besplatna. 

Mapa u okviru aplikacije pomaže korisniku da pronađe najbliže slobodno mesto, a samim odabirom mesta na mapi otključava se brava na parkingu. 

Zaključavanje vozila je još jednostavnije, potrebno je samo vratiti bravu u početni položaj. 

Po istom principu uz korišćenje bus plus i platne kartice korisnik može parkirati vozilo. Takođe, pored samog parkinga, korisnici električnih bicikala i trotineta imaju mogućnost da napune svoje vozilo.

Pametna stanica nudi četiri nivoa bezbednosti kao što je video nadzor, sirena, čelična konstrukcija i slanje signala u slučaju da dođe do krađe.

"Jedan korak ka ovoj misiji je izgradnja mreže pametnih biciklističkih stanica širom grada koje mogu da koriste svi građani. Takođe, jedan od ciljeva je da damo svoj doprinos u smanjenju broja motornih vozila i ukažemo na važnost korišćenja alternativnih vozila", objašnjava Arambašić.

Ovakav vid parkiranja je jedinstven u svetu, a Beograđani skoro dve godine imaju priliku da koriste pametne stanice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()