Bezbednosna konferencija u Beogradu: 'Autoritarizam kao uzrok rata u Ukrajini i obaveza na otpor'

Obe strane, i ukrajinsku i rusku, učesnici konferencije čuli su zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir.

Autor: Zvonko Ninkov
27.10.2022. 19:02
  • Podeli:

Rat u Ukrajini uzdmao je planetu. Ruske bombe koje padaju po Kijevu, Harkovu ili nekom drugom gradu, stradali, ranjeni, izbegli, ekonomska i energetska kriza. Gotovo da nema države u Evropi koja je ostala netaknuta sukobom na njenom istoku.

Dovoljno da to bude i tema bezbednosne konferencije u Beogradu pod nazivom  "Autoritarizam kao uzrok rata u Ukrajini i obaveza na otpor".

"Napori Kremlja da dezinformiše takođe su uspešno zatrovali javno mnenje i diskurs u zemljama Zapadnog Balkana. Naš novi, nezvanični moto je 'Obaveza da se sasluša i druga strana'", kaže Srđan Cvijić iz Centra za bezbednosnu politiku.

Obe strane, i ukrajinsku i rusku, učesnici konferencije čuli su zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir.

"Globalna bezbednost je najtežem iskušenju još od Drugog svetskog rata. Živimo u svetu u kojem stalni član Saveta bezbednosti neometano sprovodi agresiiju, a, kao rezultat, ruske rakete ubijaju novinare u Kijevu baš pred posetu generalnog sekretara UN", rekla je Oleksandra Matvijčuk iz Centra za građanske slobode iz Kijeva

"Stigli smo do vrlo mračne stranice naše istorije. Pritom mislim ruske, ali i celog sveta jer Rusija pokušava da zastraši i sve ostale", dodala je Anastasia Garina Centrza ljudska prava iz Moskve.

Skup je bio prilika za pisećanje na profesora Vojina Dimitrijevića, borca za ljudska prava koji je umro pre 10 godina.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()