Biološki fakultet saopštio glavne zaključke o jadaritu

Objavljeni u zborniku SANU "Projekat 'Jadar' - šta je poznato?"

06.09.2024. 13:53
  • Podeli:
iskopavanje litijuma, litijum, zapadna australija, rudarenje, rudarstvo - shutterstock-66814d9e08200.webp Foto: Shutterstock

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, povodom velikog interesovanja i netačnih tvrdnji iznetih u javnosti, objavio je glavne zaključke koji su izvedeni iz analize naučnih rezultata prezentovanih u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta", a koji su objavljeni u zborniku SANU "Projekat 'Jadar' - šta je poznato?".

U saopštenju se navodi da u zaključcima piše da je "stepen i obim uticaja otvaranja rudnika na ukupni biodiverzitet područja izuzetno značajan i ključno utiče na njegovu degradaciju".

"U odnosu na to, identifikovane su, kako ireverzibilne, tako i reverzibilne posledice na kvalitativnu i kvantitativnu strukturu biodiverziteta područja. Predložene, realno moguće, mere ublažavanja i saniranja posledica po biodiverzitet područja, izuzetno su ograničenog kapaciteta i vremenski nedovoljno definisanog uticaja", ističe se u zaključcima, a prenosi u saopštenju fakulteta.

Dalje se navodi da "zbog očekivanih ireverzibilnih promena u pojedinim ekosistemima, kao i rizika od značajnog ugrožavanja živog sveta Jadra, Drine i nizvodnih vodotokova, optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita".

"Za slučaj da optimalna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta ne bude realizovana, predlaže se niz mera i postupaka koji, ukoliko se sprovedu po najvišim standardima i bez ostatka, mogu, ali samo delimično i u vremenski ograničenom obimu, omogućiti opstanak dela prirodnih staništa i prisutnih populacija biljnih i životinjskih vrsta", kaže se između ostalog u saopštenju Biološkog fakulteta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()