Blagoslov za sve prisutne: U Tumanu će biti obeleženo 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova

Biće služena sveta arhijerejska liturgija, kada će mošti svetitelja biti litijski prenete kroz verni narod

11.10.2024. 19:39
  • Podeli:
manastir tumane - TANJUG MANASTIR TUMANE (2)-67095ae241b78.webp Foto: TANJUG/MANASTIR TUMANE

Iguman manastira Tumane otac Dimitrije Plećević najavio je da će u nedelju, 20. oktobra biti obeležena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Jakova, kada će mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru biti litijski prenete kroz narod.

Arhimandrit Plećević je rekao da se ove godine navršava 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog.

"U manastiru Tumanu, u08.30 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija kada će mošti svetitelja biti litijski prenete kroz verni narod, čime će svetitelj blagosloviti sve prisutne", rekao je otac Dimitrije.

Povodom ovog događaja, u manastiru je u četvrtak prikazan i dokumentarni film "Sveti Jakov Tumanski" reditelja Boška Milovanovića, koji je istakao ključne momente iz života ovog sveca.

Sveti Jakov odnosno Radoje Arsović rođen je 1894. u selu Kušići nadomak Ivanjice. 

Posle obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu. 

Takođe, 1929. bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

Tridesetih godina prošlog veka kada je upoznao Svetog vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu. 

U decembru 2014. sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i mošti su bile cele i netruležne. 

Srpska pravoslavna crkva od 2017. ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

Preminuo je 1946. godine i sahranjen je u manastiru Tumane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()