Brodarevo najugroženije od poplava, u Lučanima iseljena jedna porodica

Pripadnici Sekotra za vanredne situacije i Srbijavoda obezbeđuju mesta gde se u narednom periodu može očekivati vrh poplavnog talasa

Autor: Web UNA Srbija
19.01.2023. 11:30
  • Podeli:
Sjenica_reka Grabovica_izlivanje_poplava_Foto Tanjug Jovan Nikolić (1)-63c920491de7e.webp Foto: Tanjug / Jovan Nikolić

Brodarevo je najugrožena tačka od poplava, jer je tokom noći na tom prostoru padala obilna kiša, izjavio je direktor Srbijavoda Goran Puzović i dodao da je situacija pod kontrolom i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Puzović je za TV Prva rekao da je vodostaj na Limu jutros porastao za 12 centimetara i da se očekuje dalji rast do podneva, ali da je za sada situacija pod kontrolom. 

"Ulične vode i svi potoci koji se kreću prema Prijepolju i prema selima su veliki ali nemamo nigde za sada ugrožene kuće. U Brodarevu smo postavili noćas još jednu liniju odbrane, to je tačka koja je najugroženija i sprovodimo sve mere", kazao je Puzović. 

Talas padavina se premešta

U ostalim delovima Srbije u kojima je bilo kritično zbog poplava situacija smiruje. U Sjenici se reka Grabovica povukla u svoje korito, a talas padavina se premešta prema jugu i jugoistoku.

Preduzete su preventivne mere kako bi se zaštitilo najugroženije područje u Brodarevu. Vreće sa peskom su poređane na nekim mestima na mostovima gde može doći do izlivanja, a na terenu je i teška mehanizacija. 

"Noćas smo odradili i zaštitni zid u Brodarevu, to su operativne mere koje zajedno sa Sektorom za vanredne situcije sprovodimo na najugroženijem području", naveo je Puzović.

Bjelica se izlila se reka u Lučanima 

Vodostaj reke Bjelice dužinom celog toka trenutno je izrazito uvećan, a reka se izlila na poljoprivredno zemljište u pojedinim naseljenim mestima. 

Prema rečima Milivoja Dolovića, predsednika opštine Lučani, usled izlivanja Bjelice došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u selima Živica, Turica i Puhovo.

"Ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči", dodao je Dolović.

Kako je za Tanjug rekao Milija Milenkovića, pomoćnik predsednika opštine Lučani, jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište. 

"Ako za sat, dva ne uđe više to je to, ali ako nastavi onda može biti kritično", rekao je on. 

U Sjenici poplavljena cela naselja

Usled obilnih padavina koje su prethodnih dana zahvatile jugozapad Srbije došlo je i do izlivanja reka na teritoriji opštine Sjenica, a prema rečima Muniba Mujagića, predsednika te opštine, situacija je ovog jutra jako teška.

"Situacija je katastrofalna. Mnogo je teže jutros nego što je bilo tokom jučerašnjeg dana. Do jutros u tri sata ništa nije ukazivalo da će ovoliko porasti nivo Grabovice. Sve se bilo smirilo. Ali od 3 sata jutros je vodostaj Grabovice naglo porastao i na mnogim mestima reka se izlila. Cela naselja su poplavljena. Jako je teška situacija", rekao je za Tanjug Mujagić. 

Inače, pripadnici Sekotra za vanredne situacije, Srbijavode obezbeđuju mesta gde se tokom dana može očekivati vrh poplavnog talasa.

RHMZ je upozorio da se na prostoru Kosova i Metohije, jugoistočne i istočne Srbije mogu očekivati veće količine padavina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()