Da li razumevanje postoji samo onda kada se mišljenje sagovornika podudara sa našim?

I šta je sa slobodom mišljenja i slobodom govora...

Autor: Tijana Škodrić
31.07.2023. 21:41
  • Podeli:

Da "svako ima pravo na svoje mišljenje" često je korišćena floskula. Rok trajanja joj je kraći od same rečenice, jer se koristi onda kada razgovor ili debata već pređe opšteprihvaćen ton.

A da li razumevanje i tolerancija postoje samo dok se mišljenje sagovornika podudara sa našim? I šta je sa slobodom mišljenja i govora, da li ona ide u nedogled?

Građani sa kojima smo razgovarali složni su da ako nije pitanje života i smrti – onda nema potrebe za dodatnom raspravom.

Međutim, u medijskom prostoru postoji možda previše pomešanih glasova. Ni algoritmi društvenih mreža ne pomažu, jer korisnike navode na istomišljenike.

A istovremeno, svako može da bude na klupi osude, pogotovo ako je javna ličnost. 

Problemom razumevanja za drugačija mišljenja i shvatanju tolerancije u Srbiji pozabavila se Tijana Škodrić u prilogu koji možete pogledati na početku teksta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()