Da li su birački spisak i broj stanovnika različiti podaci?

Biračko pravo imaju svi državljani Srbije stariji od 18 godina bez obzira na to da li su prisutni u državi ili ne.

28.12.2022. 11:40
  • Podeli:
izbori_glasanje_pixsell Cropped.jpg Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon svakog popisa stanovništva građani se nađu u nedoumici oko nepodudarajućih podataka o broju birača u odnosu na broj građana. U tom smislu, Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su broj stanovnika u Srbiji i broj birača u biračkom spisku suštinski različiti podaci.

Srbija ima gotovo isti broj birača i stanovnika

Kako pojašnjavaju, popis stanovništva se bavi prisutnim stanovništvom u zemlji svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji. 

Biračko pravo imaju svi državljani Srbije stariji od 18 godina bez obzira na to da li su prisutni u državi ili ne.

Kako se navodi u saopštenju, prema prvim rezultatima Popisa 2022, Srbija ima 6.690.887 stanovnika, a u biračke spiskove je, prema poslednjem javno publikovanom preseku korišćenom za predsedničke i parlamentarne izbore održane u aprilu 2022, upisano 6.501.689 birača, odnosno lica starijih od 18 godina sa pravom glasa. 

U javnosti su se pojavile spekulacije da Srbija ima 6,5 miliona stanovnika od popisom utvrđenih 6,7 miliona građana.

"Naravno da te spekulacije nisu tačne jer se radi o dva suštinski različita podataka - Popis se bavi konceptom prisutnog stanovništava svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji, a to su svi državljani stariji od 18 godina – bez obzira na to da li su prisutni u državi", ističu. 

Ne zna se koliko državljana Srbije živi u inostranstvu

U saopštenju se dodaje da ne postoji kvalitetan podatak o tome koliko državljana Srbije živi van zemlje.

Kako kažu iz Republičkog zavoda za statistiku, ne postoji običaj kao ni striktna obaveza prijavljivanja promene adrese pri iseljavanju iz zemlje.

Napominju i da srpski državljani i nakon nakon desetina godina provedenih u inostranstvu u svojim dokumentima imaju adrese upisane u Srbiji na kojima ne stanuju zbog čega se prave razlike "de jure i de facto činjenica o biračima".

Kako se navodi u saopštenju, spekuliše se o znatno više od milion lica koji žive u inostranstvu i koja nisu obuhvaćena Popisom 2022 – jer nisu prisutni, ali jesu u biračkom spisku – jer imaju neotuđivo biračko pravo bez obzira da li jesu ili nisu prisutni u zemlji.

Dodaju da u Popisu 2022 nalaze da je broj punoletnih građana u zemlji, sredinom 2022. godine oko 5,1 miliona. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()