Da li su vegani u Srbiji toliko uticajni da mogu da otkažu festival pečenja prasića?

'Sepra fest' u Aranđelovcu otkazan je noć pred otvaranje, za šta su organizatori okrivli navodnu prijavu Vege zajednice Srbije dodajući da su učesnici pretrpeli materijalnu štetu

Autor: Lena Sladojević
26.07.2023. 20:41
  • Podeli:

Prva manifestacija pečenja prasića "Sepra fest", koja je trebalo da bude održana u Aranđelovcu, otkazana je zbog, kako tvrde organizatori – prijave Vege zajednice Srbije. Zajednica vegana, međutim, objašnjava da je manifestacija otkazana zbog afričke svinjske kuge.

Manifestacija je zamišljena tako da se prasići ispeku na trgu u Aranđelovcu i da se onda ocenjuje čije je meso najbolje ispečeno. Kako je manifestacija otkazana noć pred događaj, organizatori su naveli da su mnogi učesnici pretrpeli materijalnu štetu.

"Ono što je u ovoj situaciji predstavljalo problem jeste pandemija afričke svinjske kuge koja je zahvatila Srbiju. Iako organizatori tvrde u Aranđelovcu nije zabeležen nijedan slučaj, mi smo dobili informaciju da je 19.7. prvi put zabeležen slučaj kuge u Šumadijskom okrugu. Kada smo saznali da se održava 'Sepra fest', istog dana smo saznali da se održava 'Jagnjijada' u Jagnjilu. Mi smo odlučili da pošaljemo otvoreno pismo predsedniku Opštine Aranđelovac, kako bi skrenuli pažnju da se jedna takva manifestacija ne može naći na listi manifestacija koje podržava opština. Najveći smo fokus stavili na 'Sepra fest', jer se održava po prvi put, da možemo da reagujemo i da može nešto zaista da se uradi", objašnjva za UNU osnivačica "Vege zajednice" Jelena Disić.

Iako smo na nekoliko načina pokušali da stupimo u kontakt sa zaposlenima u Opštini  Aranđelovac, do odgovora nismo došli. Oni su ranije u medijima istakli da su takve manifestacije "tradicija srpskog naroda".

"Balkan ceo je orjentisan na meso. Ako pričamo o prošlosti, konkretno o Srbiji, u pravoslavlju 280 dana u godini je posno. Znači, naši preci nisu toliko konzumirali meso, niti druge životinjske proizvode", ističe Disić.

Objašnjavaju i da životinje žive u izrazito lošim uslovima, kao i da su zato stalno na antibioticima, koji takođe završavaju na našem tanjiru.

"Osamdeset milijardi životinja, što je 10 puta više nego što ima ljudi trenutno na planeti, godišnje se ubija zarad konzumiranja životinjskih proizvoda", navodi aktivista "Vege zajednice" David Marinković.

Kako onda doći do odgovora - meso ili humanost?

"Ja bih ljudima samo posavetovao da razmisle šta je to na njihovom tanjiru? Odakle je došlo? Kako je došlo? Da li bi oni mogli da pogledaju životinju u oči, da je ubiju i da je posle toga pojedu? Ukoliko ne, onda imaju jasan odgovor da li treba da jedu životinjske proizvode ili ne", zaključuje Marinković u izjavi za UNU.

Kada bi veganski pokret bio toliko uticajan da samo jednim pismom može da obustavi manifestaciju pečenja prasića, kako objašnjavaju aktivisti, onda životinje kod nas ne bi živele u ekstremnim i lošim uslovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()