Da se izmirimo do Božića: UNA je tražila odgovore na pitanja kako se posti i kada se ispoveda

Osim uzdržavanja od hrane, neophodno je suzdržati se od loših misli i dela

28.11.2023. 20:00
  • Podeli:

Pravoslavni vernici danas su počeli Božićni post koji podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane i pića, tokom 40 dana, odnosno do Božića. Pored telesnog aspekta, tu je i duhovni, a to donosi opraštanje i smirenje. Odgovore na pitanja kako se posti, kada "na ulju" ili "na vodi" i kada se ispovediti - potražili smo u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu.

Post je počeo i za sve đake Bogoslovije Svetog Save, koja je nosilac tradicije pređašnje Prve bogoslovije u Srbiji još od davne 1810. godine u Beogradu. Od profesora Nikole Vilotića, dobijamo neophodne odgovore o Božićnom postu.

"Post je na pravom mestu ono što vidimo, odricanje od hrane. U nekoj kategorizaciji postova, Božićni nije toliko strog koliko je strog Vaskršnji post. Ljudi greše stalno kada čitav fokus usmere na poštovanje tog jednog segmenta. U Božićnom postu se vikendima može jesti i riba, sredom i petkom, nekim segmentima je preporučeno da to bude strožiji post, kako mi to volimo da kažemo 'na vodi', a ostalim danima se može konzumirati i ulje", kaže za UNU Vilotić.

Posebno treba voditi računa kada i kako se ispoveda.

"Crkva je po tom pitanju veoma jasno i glasno rekla kakva je procedura. Posti se kada crkva propisuje, pričešćuje se onda kada se služi Sveta liturgija, a ispoveda se u trenucima kada čovek ima neku neophodnost, neku potrebu, svodeći samo ispovest na ritualni fenomen koji u svojoj podsvesti svrstavamo u smirivanje naše savesti je izuzetno problematično."

Osim uzdržavanja od hrane, neophodno je suzdržati se od loših misli i dela, a sudeći prema rečima vernika, tada je najteže, jer iskušenja vrebaju na svakom koraku.

"Sve ono što smo radili pre posta, sve ono za čim možda žalimo, zbog čega sebi u životu nemir stvaramo, sa kim imamo nesuglasice i nemir, treba da se izmirimo kako bi bolju budućnost i kvalitetniju budućnost sagledali i da bi se na kraju ovog posta svi iskrenog srca pozdravili: Mir Božji, Hristos se rodi", kaže profesor Vilotić.

Dok se iz srca ne pozdravimo, neophodno je da se pridržavamo crkvenih pravila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()