Dan rodne ravnopravnosti - Poverenica: Najveći problem akušersko i rodno nasilje te položaj žena na selu

"Samo postojanje međunarodnog ili nacionalnog dana znači da postoje problemi koje društvo treba da rešava", isdtakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti

11.06.2024. 10:14
  • Podeli:
nasilje nad ženama shutterstock-6648862358ec3.webp Foto: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, koji se danas obeležava, da je dobro da postoji veće interesovanje o ravnopravnosti, ali i da samo postojanje međunarodnog ili nacionalnog dana znači da postoje problemi koje društvo treba da rešava.

Janković je u razgovoru za RTS skrenula pažnju na tri teme u čijem su fokusu žene - rodno nasilje i izmene Krivičnog zakonika, rešavanje problema akušerskog nasilja i položaj žena na selu. 

"Za ovaj dan bih izdvojila tri problema. Rodno nasilje - imamo inicijative za izmene Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kad osuđenik koji je počinio nasilje treba da bude pušten iz zatvora ili ako je pobegao iz zatvora. Potrebno je kažnjavati širenje eksplicitnog sadržaja", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je istakla da je neophodna kordinacija svih službi u praćenju femicida.

Kao drugi problem navela je akušersko nasilje i napomenula da je njen kabinet pre dva meseca uputio ponovo preporuku mera da se stvore bolji uslovi za dostojanstvene uslove tokom trudnoće i porođaja.

Janković je rekla i da je ophođenje u bolnicama često razlog što žene odustaju od drugog deteta. 

Kao treću temu o kojoj je potrebno više voditi računa Janković je navela  položaj žena na selu.

"Položaj žena na selu je teži nego u gradu. Mnoge žene koje žive na selu nemaju ni zdravstveno osiguranje", ukazala je poverenica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()