Davanje krvi je mali gest, ali pravi pravi primer humanosti: Oni su najhumaniji u Srbiji

Požarevljani, Piroćanci i Vranjanci su shvatili ozbiljnost situacije, a ni građani Preševa, Lazarevca, Štrpca, Despotovca, Inđije, Bačke Palanke, Babušnice i Obrenovca ne zaostaju za njima

Autor: Jana Jakšić
13.06.2023. 19:57
  • Podeli:

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Beogradu je obeležen u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", uručenjem nagrada najboljim davaocima i najuspešnijim učenicima koji su učestvovali na likovnom konkursu "Krv život znači".

Priznanje su dobila i tri najhumanija grada i sedam najhumanijih opština.

Požarevljani, Piroćanci i Vranjanci su shvatili ozbiljnost situacije, jer je u tim gradovima najveći procenat osoba koje dobrovoljno daju krv. Građani Preševa, Lazarevca, Štrpca, Despotovca, Inđije, Bačke Palanke, Babušnice i Obrenovca ne zaostaju za njima, pa su njihove opštine ponele titulu "najhumanijih opština".

"Požarevljani, Piroćanci i Vranjanci su shvatili ozbiljnost situacije, jer je u tim gradovima najveći procenat osoba koje dobrovoljno daju krv. Građani Preševa, Lazarevca, Štrpca, Despotovca, Inđije, Bačke Palanke, Babušnice i Obrenovca ne zaostaju za njima, pa su njihove opštine ponele titulu 'Najhumanijih opština'", kaže pomoćnik ministra zdravlja Jelena Janković.

Empatija je reč koja se poslednjih nedelja često čuje, a upravo njome bismo opisali dobitnike nagrada. Oni nesebično daruju krv.

"Kažu da je svakom sedmom pacijentu koji se leči u našoj zemlji potrebna neka komponenta krvi tokom lečenja, a iako im ne može pomoći ako prethodno nisu dobri ljudi pružili ruku i dali krv. I ponovo smo zato tu zajedno da bismo mi vama pružili ruku i rekli hvala", ističe potpredsednik Crvenog krsta Srbije Milutin Mihajlović.

Petnaest ili 20 minutam koliko traje postupak davanja krvim nama ne znače mnogo, a nekome mogu da spasu život.

"Nakon porođaja sam mnogo iskrvarila i trebalo je da primim krv. Primila sam na kraju krv i tako sam se oporavila. I evo, četiri godine nakon porođaja i dalje razmišljam o osobi koja je jednog običnog dana otišla i dala krv, i meni spasila život. Nadam se da ta osoba ima svest koliko je veliko delo učinila", kaže novinarka Sara Parežanin.

Humanost je usađena u ljudskom srcu i nalazi se u svima nama. Davanje krvi je pravi primer humanosti, a često i mali gestovi nekome mnogo znače.

Umesto da se utrkujemo ko je više novca zaradio i ko vozi bolja kola, hajde da se takmičimo ko je uradio više dobrih dela. Za humanost nikad nije kasno, a time što dobrotu širimo oko sebe – istovremeno je učvršćujemo i u sebi samima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()