'Deca su naši najbolji ambasadori': Održan 'Svesrpski dečji sabor'

Ova manifestacija održava se u okviru projekta "Svesrpski sabor Srbije" i ima cilj uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanja sa vršnjacima iz Srbije

24.05.2024. 13:52
  • Podeli:

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije od 9 do 13 godina "Svesrpski dečji sabor" pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića počeo je svečanim prijemom i izložbom likovnog ateljea DKCB u Domu narodne Skupštine.

Potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš poželela je dobrodošlicu prisutnima i izrazila čast što može da ih ugosti ovim povodom. 

"Čast mi je što možemo da vas ugostimo i da vam ovako tradicionalno poželimo dobrodošlicu i da saznate gde je vaša matica, šta je vaša matica i da negujete veze sa svojom maticom. Verujem da će naši najbolji ambasadori, a deca po pravilu to jesu, vama predstaviti Srbiju i Beograd u najlepšem svetlu", rekla je Raguš.

"Nadam se ćete jednoga dana, bez obzira na to u kojoj ste zemlji, pronaći svoj put do Beograda i osnovati svoje porodice ovde i izgraditi svoju lepu budućnost", dodala je Raguš.

Nakon svečanog obraćanja, simbolično, na Dan slovenske pismenosti, nastupio je hor "Javorčići" uz pesmu "Negujmo srpski jezik".

Ova manifestacija održava se u okviru projekta "Svesrpski sabor Srbije" i ima cilj uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanja sa vršnjacima iz Srbije.

Sabor je ugostio decu iz Vukovarskog srpskog pevačkog društva "Javor", Teoretske gimnazije "Dositej Obradović", Srpske dopunske škole u Ljubljani, Srpske dopunske škole u Kopru i Dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete.

Učesnici su smešteni u porodicama svojih vršnjaka, učenika osnovne škole "Starina Novak" iz Beograda koja je ujedno i domaćin ovogodišnjeg programa.

Podršku manifestaciji pružila je Narodna skupština Republike Srbije i Hram Svetog Save.

Ovu inicijativu pokrenuo je direktor DKCB Dragan Marić.

Organizatori su Ministarstvo spoljnih poslova-Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Dečiji kulturni centar gde će danas (12:00) biti održan svečani koncert.

Festival će biti upotpunjen tradicionalnim druženjem, zabavnim i edukativnim programom i trajaće do 26.maja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()