"Deca su prioritet": Biciklisti vožnjom kroz Beograd upozorili na opasnosti za najmlađe u saobraćaju

Ideja kritične mase je da se okupi veća grupa koja deli mišljenja i vožnjom skrenu pažnju javnosti na aktuelnu situaciju

Autor: Una Đuričić
07.09.2024. 21:00
  • Podeli:

Osim šetnje i trčanja, zdravo je i voziti bicikl. Udruženje građana "Ulice za bicikliste", kao i svakog septembra već 14 godina, vožnjom biciklista kroz Beograd obeležilo je polazak u školu. Oni su želeli da ukažu na značaj bezbednosti učesnika u saobraćaju, pogotovo onih najmlađih.

Da je škola počela, nije važno samo za roditelje i đake, već za sve nas koji svakodnevno učestvujemo u saobraćaju. Pod sloganom "Bezbedno do svake škole", udruženje "Ulice za bicikliste", vožnjom po Beogradu apeluju upravo na to.

"Skrećemo pažnju učesnicima u saobraćaju kao i donosiocima odluka da je počela školska godina, da su deca prioritet, da se vodi o njihovoj bezbednosti najviše računa ovih dana, najosetljiviji su sada, prvih par nedelja septembra kao i sve roditelje da pozovemo da ne voze automobilima decu u škole nego da ih voze na biciklima", rekao je Nebojša Stojković iz Udruženja građana "Ulice za bicikliste".

Ideja kritične mase je da se okupi veća grupa koja deli mišljenja i vožnjom skrenu pažnju javnosti na aktuelnu situaciju. Današnja vožnja posvećena je bezbednosti najmlađih.

"Ideja je da primenimo ono što već mnogo zemalja u našem okruženju da ne kažem u Evropi primenjuje, a to je da deca u školi i u vrtiće idu pod nadzorom roditelja biciklima i olakšavaju sebi na taj način, malo i rekreacija... Ali, sve to je vezano i za bezbednost koja je neophodna kao aspekt cele priče", naveo je Nikola Čekrdžić, učesnik 154. kritične mase "Bezbedno do svake škole".

Bezbedna je vožnja bicikliom do škole u manjim sredinama, ističu iz udruženja, gde ne postoji tolika opterećenost automobilima, a u Beogradu je jedino bezbedno tamo gde postoji staza.

"Učesnici u saobraćaju moraju biti svesni toga da nisu oni najjači, da nisu jedini na ulicama jer ulice nisu njihove. Biciklisti su bili ovde pre automobila i u skladu sa tim treba da se ponašaju i da nas poštuju kao i sve druge učesnike u saobraćaju", zaključio je Stojković.

Svi okupljeni biciklisti danas preneli su jednu važnu poruku: Uoči početka školske godine, vozači treba da paze ne samo na pešake i one najmlađe koji idu peške do škole i nazad, već i na one koji za to koriste bicikle.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()