Deo roditelja ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" protestovao ispred škole i Vlade Srbije

Okupljeni su upalili sveće na ulazu u školu iz ulice Kralja Milutina.

29.11.2023. 09:10
  • Podeli:
Tan2023-05-0712285429_9 oš vladislav ribnikar pucnjava na vračaru tara radovanovic-646bc4a115e17.webp Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Deo roditelja čije su deca ubijena u masakru 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i roditelji koji ih podržavaju okupili su se jutros ispred škole nezadovoljni time što nije doneta nikakva odluka o memorijalizaciji. Oni su simbolično protest započeli u 8:40 časova kada je se i odigrala pucnjava u toj osnovnoj školi.

Okupljeni su upalili sveće na ulazu u školu iz ulice Kralja Milutina.

Deo roditelja pokrenuo je inicijativu da škola postane Memorijalni centar, dok je drugi deo stava da se samo učionica i njen prilaz memorijalizuju. 

Kako je za Tanjug izjavio jedan od roditelja čije dete ide u treći razred Osnovne škole Vladislav Ribnikar Žarko Cvejić, roditelji protestuju i zbog odluke Saveta roditelja da Branko Anđelković, otac ubijene Mare, ne bude izabran u školski odbor, iako je to preporuka Ministarstva prosvete.

Ispred "Ribnikara" su bili i novinar Veran Matić i bivša rektorka Beogradskog univerziteta dr Ivanka Popović, kao i građani koji pružaju podršku roditeljima.

Roditelji su posle okupljanja ispred škole krenuli ka Vladi Srbije gde su oko ulaza u zgradu zalepili poruke "Treći maj i dalje traje". Kako je za Tanjug izjavio Branko Anđelković roditelji nisu imali nameru da ih bilo ko u Vladi primi, niti je to bio njihov zahtev, samo očekuju da se isprave greške napravljene posle 3. maja.

"Nije poenta u memorijalnom centru, mi imamo gde da se sećamo, to bi trebalo da se uradi zbog društva i sećanja na ubijenu decu", rekao je on.

Nakon toga roditelji su se razišli.

Ideja je, naglašavaju roditelji, da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Podsećamo, 3. maja se u ovoj školi u centru Beograda desila masovna pucnjava, u kojoj je učenik sedmog razreda K. K. ubio devetoro drugih đaka i školskog čuvara. Od tog događaja prošlo je skoro sedam meseci, a deo roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar.

S druge strane, postoji grupa roditelja koja se tome protivi, te predlaže da memorijalni deo škole budu prilaz učionici i sama učionica.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()