Dešavanja u društvu preslikavaju se i na školu: Struka o nasilju nad prosvetarima

Deca rastu sa mišlju da je znanje samo ocena

16.06.2024. 22:15
  • Podeli:
skola nastava una-64e78c69129ca.webp Foto: UNA

Škole su deo društva i sve ono što se dešava u društvu preslikava se i u školi, izjavio je danas Darko Eger iz Aktiva Novobeogradskih osnovnih škola povodom dva skorašnja napada na prosvetare od strane roditelja.

"Živimo u društvu gde je nasilje u velikoj meri afirmisano. Živimo u vreme društvenih mreža i kada deca mnogo više uče iz primera nego iz onog što im je rečeno", rekao je on za Tanjug.

Eger je naglasio i da za ono što se prethodnih dana desilo u školama od strane roditelja prema nastavnicima, ne postoji ni jedno jedino opravdanje i da je nedopustivo.

"Ovo je sve mnogo šira priča i govorimo o odnosu ovih roditelja, odnosno ponašanju grupe roditelja. To je jedno potpuno nepoštovanje prosvete, obrazovanja i zaposlenih u prosveti", rekao je on.

I Ana Dimitrijević iz Foruma Beogradskih gimnazija istog je mišljenja i naglašava da znanje nije više suština, već da je to ocena, odnosno taj broj i da deca rastu tako izjednačena sa time.

Kako dodaje sistem u kome je samo važna ocena, a ne ono šta će deca poneti iz škole i šta će moći da ponude ovom svetu jednog dana, postalo je nebitno, pa zato ispada da su škole potpuno, nepotrebne i da ih treba jednostavno zaključati.

"Ovakve škole, kakve žele današnji roditelji i tako vaspitavaju decu, jednostavno ne treba da postoje", rekla je ona. 

Dimitrijevićeva je naglasila i da kad neko uzme stvari u svoje ruke i rešava svoj problem tako što posegne za silom šta god da je u pitanju, svi treba da se zapitamo u kakvom društvu živimo i odakle tom nekom to pravo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()