Deset dana od akcidenta u Pirotu: Prevrnute cisterne i nefunkcionalna pruga na čekanju

Cisterne sa amonijakom nisu sklonjene u potpunosti ni deset dana nakon akcidenta u Pirotu

04.01.2023. 13:57
  • Podeli:
pirot tanjug-63aab0d2b44d3.webp Foto: Tanjug

Deset dana je prošlo od havarije na pruzi kod Pirota kada je iskočio iz šina voz sa cisternama napunjenim amonijakom. Dvoje ljudi je, posredno zbog akcidenta, izgubilo život ali cisterne još uvek nisu sklonjene.

Čeka se odluka stručnjaka

Krizni štab u Pirotu je odlučio da se sačeka danas mišljenje stručnjaka Žeovoza i prema njemu donese odluka da li će amonijak biti pretočen ili će se cisterne vratiti na šine i prevesti sa tog mesta na neko drugo mesto, bezbednije.

Ovo je juče najavio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekavši da će danas biti odlučeno šta će se raditi s vagonima-cisternama s amonijakom koje su krajem prošle godine iskliznule iz šina kod Pirota.

Prema Vesićevim rečima, voz se sastojao od 21 kompozicije, od kojih je 20 bilo napunjeno amonijakom. Četiri cisterne su se prevrnule, i to deseta, jedanaesta, dvanaesta i trinaesta iz koje je bilo curenje. 

Kako je juče rečeno, prvih šest cisterni već je odvezeno u Smederevo, gde je izvršeno merenje po nalogu tužioca, pa su poslate u Šabac. Sedma, osma i deveta cisterna su, prema Vesićevim rečima, ustaničene, na bezbednom su i biće upućene na merenje, pa onda na krajnju destinaciju u Šabac.

Auto-put bi ponovo trebalo da bude kraće vreme zatvoren za saobraćaj

Poslednjih sedam cisterni su, naveo je Vesić, odvezene u Dimitrovgrad, gde će uslediti merenje pa će biti upućene na krajnju destinaciju, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kada se cisterne sklone, procena je da će radnicima biti potrebno dva dana da prugu vrate u funkcionalno satnje.

„Na terenu su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, instituti za javno zdravlje Pirota, Niša i Bele Palanke, Instituta Batut i svi vrše merenja, a meri se kvalitet vazduha, vode, i nigde, ni na jednoj mernoj stanici, pa čak i na mestu curenja nema odstupanja u vezi prisutnosti amonijaka. Sve je bezbedno za građane“, istakao je ministar.

Kada bude odlučeno na koji će način biti rešen problem odvoženja cisterni, ostaje i otvoreno pitanje da li će se ponovo obustavljati saobraćaj na auto-putu zbog povećane koncentracije amonijaka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()