Detaljno uputstvo za osmake: Kako se prijaviti za polaganje trećeg testa na završnom ispitu

Učenici će moći da biraju između polaganja testa iz biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

01.12.2023. 16:28
  • Podeli:
Mala matura_ispit_polaganje_Foto Tanjug_Zoran Žestić-64953b71b19a9.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronskim putem, preko portala "Moja srednja škola", i pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih raditi kao treći test na završnom ispitu, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Učenici će moći da biraju između polaganja testa iz biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

Ministarka je podsetila da ukoliko se učenici predomisle ili iz određenih razloga se ne prijave u  navedenom roku imaju mogućnost  da se naknadno prijave ili da promene izabrani test. 

"Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu 'Moja srednja škola' ili neposredno u školi. Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara 2024. godine. Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. godine", navela je ministarka. 

Prema njenim rečima, u školskoj 2023/ 2024 probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta 2024 godine, dok će završni ispit u školskoj 2023/2024. godini biti održan 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

"Novina u odnosu na prethodnu godinu je to, što će učenici imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu", istakla je ona.

Najveći broj učenika tokom prošle godine, prema rečima Đukić Dejanović, kao treći test opredelio se da polaže biologiju, njih 38 odsto (24.307 učenika), geografiju je polagalo 28 odsto (18.243 učenika) i istorija 16 odsto (10.544 učenika), devet odsto (5.999 učenika) je polagalo hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata učenika (5.270 učenika) odlučilo za fiziku.

Otvoren je i viber kanal "Moja srednja škola - Info kanal", na kome roditelji, kao i učenici mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()