Dok se roditelji tuku, male oči gledaju: Jesu li deca uvek žrtve nasilja, čak i kada samo posmatraju?

Nasilje u porodici je svakodnevnica i pažnja javnosti uglavnom je usmerena na roditelje, ali šta je sa decom?

Autor: Kristina Koturanović
02.08.2023. 18:57
  • Podeli:

Dok se mama i tata svađaju, vređaju i tuku ne treba da zaboravimo da postoje neki mali ljudi koji sve to gledaju, osećaju i pate. 

Nasilje u porodici je svakodnevnica i pažnja javnosti uglavnom je usmerena na roditelje. Ali šta je sa decom? 

Predlog da se to reši dao je Zaštitnik građana najavljujući izmene zakona koja će i decu, koja prisustvuju porodičnom nasilju, iako nisu direktno ugrožena, tretirati kao žrtve.

Porodični sistemi u kojima postoji dinamika nasilja generiše jednu vrstu specifične napetosti, tenzije i čak iako dete nije neposredno traumatizovano time što je svedočilo nasilnom činu - ono zbog atmosfere u kojoj odrasta, čitave te dinamike koja se stvara u porodičnim sisemima - zapravo predstavlja žrtvu. Stručnjaci smatraju da to mnogo utiče na dete.

"Postoje brojna istraživanja koja govore da deca koja su svedoci nasilja, pa čak i ne ekstremnog oblika nasilja nego koja žive u toj nasilnoj atmosferi - tokom života postaju ili nasilnici sami ili žrtve nasilja. Te bi u cilju svakog deteta na ovoj planeti bilo jako važno da se validira i nekako istakne njena pozicija kao žrtve", kaže psiholog Radmila Vulić Bojanić.

Ako dođe do izmena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Centri za socijalni rad bi imali veću i značajniju ulogu i trebalo bi da se radi na osnaživanju njihovih kapaciteta, smatraju pravnici.

"Žrtvom nasilja bi se pored supružnika tretirala i deca koja su prisustvovala nasilju. Saglasno tome, pored supružnika koji je žrtva nasilja i deca bi kao svedoci nasilja ostvarivala pravo na naknadu štete od nasilnika bilo u krivičnom, bilo u posebnom parničnom postupku", kaže advokat Milovan Roljić.

Na nasilje mora da postoji nulta tolerancija i ne postoji malo nasilje - poručuju psiholozi.

"Mislim da bi trebalo da bude jako izvesno da se ta izmena i dopuna porodičnog nasilja dogodi pre svega zato što mi u praksi radeći sa porodicama u kojima postoji porodično ili partnersko nasilje, mi decu koja prisustvuju takvim scenama u praksi tretiramo kao indirektne žrtve, a u stvari i kao direktne žrtve, iako nisu direktno na udaru nasilnika", dodaje Vulić Bojanić.

Svako nasilje koje se desi od bilo koga prema bilo kome ima tendenciju eskalacije, opasno je, ugrožavajuće i šteti, ne samo pojedincu i porodici već celoj društvenoj zajednici. 

U mnogim slučajevima, deca koja su zlostavljana ili zanemarena bore se sa trajnim emocionalnim posledicama, čak i nakon što je zlostavljanje zaustavljeno. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()