Dodeljene nagrade Virtus za filantropiju

Pred žirijem se našlo 56 prijava najhumanijih u zajednici, a sveukupno dodeljeno je devet "Virtus nagrada" u različitim kategorijama.

Autor: Bojana Petrušijević
25.03.2023. 19:11
  • Podeli:

Trag fondacija šesnaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju. 

Dobitnicima su nagrade uručili Tod Endruz, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji, Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji i Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju, navodi se u saopštenju.

Aplauzi, osmesi i humani ljudi velikog srca - to je slika koja se pronela Jugoslovenskom kinotekom, uz zahvalnice za medije koji izveštavaju i podržavaju sve one koji u moru loših vesti akcenat stavljaju na dobra dela.

Odličijem se okitio i radijski voditelj Slobodan Vasić. U Požarevcu pomaže ugroženima, čim do njega stigne "poziv u pomoć" - za lečenje, izgradnju kuće ili makar dečije igračke.

"Meni je najveća nagrada, ne ova diploma ili ne znam šta. Mi imamo običaj kad završimo posao da, a ja sam neko ko mnogo voli kafu.. To mi je najslađa kafa tog meseca, kad sednem sa tim kome smo pomogli i popijem kafu. Sa njim, uspeli smo da ga: pošaljemo na lečenje ili smo nekom završili kuću, da mu poklonimo nameštaj koji mu je bio preko potreban. To su male stvari, ali unutrašnje zadovoljstvo je neopisivo", kaže Slobodan Vasić, dobitnik nagrade za filantropiju u lokalnoj zajednici.

Pred žirijem bilo je mnogo posla, 56 prijava najhumanijih u zajednici, a sveukupno dodeljeno je devet "Virtus nagrada" u različitim kategorijama.

Iz Trag fondacije ističu da će se u narednom periodu posebno pozabaviti osnaživanjem žena.

"Mislim da mi svaki dan ustajemo sa tom željom 'Nijedna više, nijedna manje'. Pitanje osnaživanja žena je sve više u fokusu korporativnog sektora i njihovim strategijama društveno odgovornog poslovanja, što je zaista ohrabrujuće i napredak je u odnosu na prethodna istraživanja. Međutim, i dalje beležimo da je tek 1 donacija od 100 namenjena ovoj temi", kaže Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

Zato će u fokusu biti ohrabrivanje organizacija za prava žena jer to može doprineti ravnopravnijem i pravednijem svetu.

Došlo je do pomaka u razumevanju ideje filantropije. Nesamo po većim davanjima, već i po skoku Srbije sa dna liste Svetskog indeksa davanja na 27. mesto. 

Zato je i lepo rečeno: Dobrota mnogo zna i može, a govori samo osmehom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()