Dok vatreno predajemo u desetinama hiljada, kakav je status hladnog oružja u zakonu Srbije?

Na buvljacima, internetu ili 'kod Kineza' mogu da se kupe, skakavci, teleskopske palice, nunčake, mačete, bokseri, komplet šurikena košta 4.000, a kopije japanskih katana oko 8.000 dinara

Autor: Nikola Vujović
21.05.2023. 19:15
  • Podeli:

Broj predatog vatrenog oružja i municije raste iz dana u dan, ali stranice "crne hronike" svakodnevno su ispunjene izveštajima o ubistvima i teškim incidentima počinjenim hladnim oružjem.

Kakav je status hladnog oružja u našem zakonu? Koliko je ono dostupno i kako se kontroliše promet takvog naoružanja?

Da bi kupili cigarete i alkohol, ili uplatili tiket u kladionici, maloletnici moraju biti veoma snalažljivi. Međutim, da bi nabavili hladno oružje, dovitljivost im nije potrebna. Na buvljacima, internetu ili "kod Kineza", bez problema mogu da kupe, skakavce, teleskopske palice, nunčake, mačete, boksere.

Komplet šurikena može se kupiti za 4.000 dinara, a kopije japanskih katana košta oko 8.000 dinara. A dozvola za posedovanje ili nošenje hladnog oružja – ne postoji.

"Zakonodavac nema uvida ko ima i koliko tog hladnog naoružanja ima. Veliki je problem dostupnost tog naoružanja. Dostupno je svakom čoveku", kaže za UNU doktor pravnih nauka Ratomir Antonić.

Za one koji nisu zainteresovani za "Američkog nindžu", postoji mogućnost kupovine u lovačkim radnjama. Noževi skakavci, "rambo" ili "leptiri" deo su asortimana i na raznim buvljacima.

Bokseri su takođe dostupni, mada se prodaju ispod tezge. Većina ovih predmeta se prodaje legalno, jer po zakonu i ne spadaju u hladno oružje. Međutim, zakonodavac je policiji ostavio dovoljno prostora da oduzme predmete za koje proceni da bi mogli biti iskorišćeni za napad.

"Nemamo mogućnost kontrole ko, koliko radi, šta kupuje od hladnog naoružanja. Za razliku od vatrenog naoružanja, gde postoji stroga kontrola, kod hladnog oružja nije moguće, sa trenutnog zakonskog stanovišta, ući u trag hladnom naoružanju", ističe Antonić.

Pod hladnim oružjem obično se podrazumevaju sablje, bajoneti, kame, bodeži i bokseri, ali ne i noževi, čak i ako su automatski kao što je "skakavac".

Ipak, zakon takođe navodi da se u hladno oružje svrstavaju svi predmeti čija je osnovna namena – napad.

"Kod nas nije dozvoljeno nošenje sečiva dužeg od 8 centimetara, međutim, ako pogledate, vi u svakoj kuhinji imate nož i mnogo dužeg sečiva. I ne treba da nas čudi da se veliki broj krivičnih dela izvršava hladnim naoružanjem. Porodična nasilja sa smrtnim ishodom se uglavnom izvršavaju takvim naoružanjem", zaključuje sagovornik UNE.

Odluka o tome da li će neki predmet biti oduzet zavisi od procene policajca na terenu. On može da oduzme bilo koji predmet ako posumnja da bi mogao biti korišćen za napad ili izvršenje krivičnog dela. Važno je gde je predmet pronađen i u kakvoj situaciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()