'Dokle god ima posla, za njih nema zime': UNA sa uličnim prodavcima

Penzioneri i nezaposleni, rumenih obraza sa osmehom na licu, nenametljivo se trude da nekome ulepšaju dan, ali i da zarade neki dinar

Autor: Jana Jakšić
24.11.2023. 21:00
  • Podeli:

Bilo sunce, led, kiša ili sneg, mora da se radi. Tako kažu ulični prodavci koji bez obzira na sve niže temperature, dane provode na svojim radnim mestima. Hladnoće se ne boje jer kako kažu dokle god ima posla, za njih nema zime. 

Dugogodišnje iskustvo ih je naučilo da kada stave rukavice na ruke, kapu na glavu i obuku debelu jaknu zima im ne može ništa.

"Navikli smo, znamo već i da se spremimo, obučemo, nije naivna zima, ali meni više smetaju one letnje vrućine tako da ovo je okej, a i vazduh je dobar", kaže ulični prodavac knjiga Veljko Zečević.

"Nije baš lako kad je velika hladnoća, ali dobro se obučemo i radimo posao. Radim i kad je minus, ali tada nešto kraće, odem nešto ranije kući", dodaje prodavac Bojan Antić.

"Tu sam 40 godina i više, i zimi i leti, ali hladno je", kaže Ivka ulična prodavačica pertli.

Penzioneri i nezaposleni, rumenih obraza sa osmehom na licu, nenametljivo se trude da nekome ulepšaju dan, ali i da zarade neki dinar.

Ivka dolazi svaki dan, ali Milivoje ne. On je, kako kaže, radni vek proveo na gradilištu u mnogim zemljama sveta, ali otkako je u penziji ima višak vremena pa mu je uzgajanje i prodavanje ruža i karanfila omiljeni hobi.    

"Ja sam iz Leskovca, ja sam radnik čovek i moram da radim nešto, kad hoću radim, kad neću ne radim, po potrebi. Nije ni teško, ni hladno, kad je kiša i sneg ne dolazim", kaže prodavac cveća Milivoje Mitrović.

Bili neprimetni ili bučni, nametljivi ili povučeni, sledeći put kada budete šetali gradom, dajte uličnim prodavcima šansu, jer i ako se ne oduševite njihovim proizvodima, pričama sigurno hoćete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()