Drugi protest ispred redakcije Informera: Traže da se ukloni intervju sa višestrukim silovateljem

One nose transparente na kojima piše „Ženska trauma nije izvor prihoda“, „Želimo ti žensku revoluciju“, „Nijedna više“…

01.10.2022. 14:17
  • Podeli:
protest informer_Tanjug-1664626492396.webp Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ispred redakcije "Informera" na Terazijama u Beogradu u toku je protest koji organizuje "Ženska solidarnost. Zahtevi poslati sa skupa su povlačenje intervjua sa višestrukim silovateljem, primena etičkog kodeksa i uskraćivanje budžetskog novca medijima koji neetički izveštavaju.

„Besne smo“, „Stop nasilju“ uzvikuju demonstrantkinje koje su se okupile ispred „Informera“. One nose transparente na kojima piše „Ženska trauma nije izvor prihoda“, „Želimo ti žensku revoluciju“, „Nijedna više“…

Ovo je drugi protest ispred „Informera“, nakon onog koji je održan u sredu, a čiji je povod bio intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, koji se našao na slobodi. Nakon protesta, podneta je krivična prijava i on je ponovo uhapšen.

Kako javlja reporterka N1, ono što je sporno devojkama koje protestuju je način na koji je taj čovek sklonjen sa ulicama i poručuju da „Informer“ nije doprineo tome, nego višestrukoj traumatizaciji.

"Sve nas je isprovociralo, iako je „Informer“ predstavnik ovakvog odnosa prema ženama, prema ženama se stalno odnosi loše u medijma. Kada se dogodi nasilje, žena se krivi. Sa našim strahom se igra, manipuliše. Živimo u strahu, ali smo i neustrašive. Reagovaćemo dok se stvari ne promene. Ukoliko institucije reaguju na „Informer“, a ne na žene, onda to nešto znači. Zašto je „Informer“ pustio da njihove novinarke budu ugrožene“, rekla je jedna od organizatorki protesta Jelena Riznić.

"Od početka 2020.  godine, Informeru je dodeljeno 18 miliona dinara na medijskim konkursima, najviše iz budžeta grada Beograda", rekla je jedna od okupljenih devojaka za UNU.

"Mislim da je sramotno to što je Informer uradio. Što su kopali po ranama žena koje su silovane ili doživele nasilje, što su obehrabrili stotine žena koje nisu smogle snage da prijave nasilje. Zato sam došao da podržim ove devojke jer rade sjajne stvari", naveo je narodni poslanik PSG Pavle Grbović za UNU.

Pred početak protesta, veći broj policajaca raspoređen je u Čumićevom sokačetu, a u blizini parkirano je i policijsko vozilo „marica“.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()