Dualno obrazovanje: Brži put do posla ili stvaranje jeftine radne snage

Kroz dualno obrazovanje učenici su, uz teoriju, konačno dobili praktičnu nastavu, nakon koje nešto znaju da rade, ali ne dele svi pohvale za taj model obrazovanja

Autor: Lena Sladojević
07.02.2023. 20:32
  • Podeli:

Više od 3.000 učenika zavšilo je dualno obrazovanje, a oko 70 odsto njih se zaposlilo odmah nakon školovanja. Od kako je 2016. godine taj model školovanja uveden, mišljenja o njemu su oprečna.

Dok jedni tvrde da se tako dobija jeftina radna snaga, drugi smatraju da su đaci i studenti konačno dobili praktičnu nastavu, nakon koje nešto znaju da rade.

Kroz dualno obrazovanje učenici, uz teoriju, u školi imaju mogućnost i da znanje stiču kroz vežbe, ali i radeći i kod poslodavca. Slađana koja je prošla dualno obrazovanje kaže da joj je to najviše značilo za zaposlenje.

"Praktično obrazovanje i nastavu smo imali na aerodromu Nikola Tesla i u Air Srbiji, tada JAT tehnici, sadašnja druga kompanija. Nama je to svima dosta značilo, jer smo znanje koje smo sticali na teorijskoj nastavi, primenili praktično u tim firmama", kaže Slađana Branković, zaposlena u kompaniji MTU.

Ona je vrlo brzo dobila posao u nemačkoj kompaniji za remont avio motora MTU u Novoj Pazovi. Sada radi kao inženjer popravke i privodi kraju master studije.

"S obzirom da sam dosta stvari naučila na praktičnoj nastavi, ovde to je zapravo jako dobro, jer sam za razliku od drugih kolega, koji su došli iz drugih škola, već neke stvari prošla, osetila i videla. Verujem da su mi škola i dualno obrazovanje jako pomoglo u tome", ističe Slađana za UNU.

Ne dele, međutim, svi pohvale kada je taj model obrazovanja u pitanju. Kako je nedavno otvorena Kancelarija za dualno obrazovanje, tamo smo potražili odgovore na pitanje da li se, zapravo, tako formira jeftina radna snaga u Srbiji?

"Šest godina smo, zajedno sa partnerima, razvijalni dualni sistem obrazovanja. Od ministarstva zaduženog za obrazovanje, pa nastavljamo u kancelariji za dualno obrazovanje. Ako smo se zaista ugledali na Švajcarsku, Austriju i Nemačku i izneli njihova pouzdana iskustva, kao zemalja koje su snažno privredno razvijene, onda svakako moramo govoriti da je to kvalitetan model obrazovanja", ističe v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Dualno obrazovanje u Srbiji je utemeljeno 2017. godine, od kada je usvojen i zakon. Do sada je u njega uključeno 150 srednjih škola i u ovom trenutku oko 4.000 studenata studira na 36 programa.

"U pojedinim poznatim industrijama, kao što je oblast vazduhoplovstva, podižemo jedinstven centar u Jugoistočnoj Evropi. Potrebe u svetu su enormne, do 2025. godine projekcije su da je neophodno 270 pilota, da ne govorimo o aviomehaničarima. Da ne govorim sa kojim sve kompanijama imamo sklopljene memorandume i saradnje. Pominjem MTU kao avio lidera", kaže Grujić.

Iz godine u godinu, među domaćim privrednicima raste potražanja za učenicima koji su prošli kroz dualni sistem obrazovanja. Za sada ih je 3.000. To zvuči dobro, ali samo ako poslodavci ispunjavaju sve propisane uslove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()