Đubre u zapadnoj Srbiji: Deponije krcate, požari prete, a rešenja se ne naziru

Nagomilavaju se i smeće i problemi

13.10.2024. 11:54
  • Podeli:
deponija, smeće pixabay-668927395dd5a.webp Foto: Pixabay

Iako je pre četiri meseca ugašen požar na deponiji "Duboko" problem odlaganja otpada u zapadnoj Srbiji i dalje ima osam od devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, koje komunalni otpad odlažu u Užicu. Regionalni centar radi sa 23 odsto kapaciteta, jer se u "Duboko" sada doprema samo smeće iz Užica. Prolazak kamiona iz drugih gradova građani, koji traže zatvaranje deponije, ne dozvoljavaju.

"Ne mogu ići na deponiju koja nema nijednu važeću dozvolu, znači to više nije sanitarna deponija, to je divlje smetlište. Kako je to funkcionisalo zadnje dve godine mi ne znamo, ali od momenta kada je buknuo požar mi smo morali da izađemo jer drugi niko nije preduzeo ništa po tom pitanju“, kaže Bogdan Radojičić iz Užica za RTS.

Kad vam stigne tuđe đubre

Mnoge deponije nemaju dovoljno kapaciteta za tuđe smeće. U proteklom periodu otpad iz Čačka odvožen je u susedne gradove. Sada putuje u Jagodinu, Lapovo i ponovo za Knić. Zbog zaostalih 6.000 tona na transfer stanici u čačanskom naselju Prelići nezadovoljni su i ljudi koji žive u neposrednoj blizini.

Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka za oblast ekologije kaže da gradsko rukovodstvo svakodnevno pregovara sa tim građanima.

"Pronašli smo i neka zajednička rešenja, držimo se tih rešenja i nadamo se da ćemo ovom dinamikom koju smo dogovorili za tridesetak dana u potpunosti očistiti transfer stanicu i da će u se u međuvremenu pronaći još neko odlagalište za naš otpad ili da će deponija Duboko početi sa radom", navela je Petronijevićeva.

Dok čekaju da se problem "Duboko" reši koriste se privremena rešenja. Opština Lučani ponovo je aktivirala zatvorenu deponiju, par kilometara od Guče.

"Mi ćemo ovo sanirati, deponiju zatvoriti i dalje poravnati ovo zemljom tako da bude pristojno kao što je bilo. Ovo je samo trenutno rešenje jer nemamo gde", kaže Miroslav Milutinović, poslovođa radne jedinice JKP Komunalac u Guči.

Smeće košta

Nagomilavaju se i smeće i problemi. Za deponovanje skoro pedeset tona dnevno, Arilje troši oko 380.000 dinara.  

"Sredstva će se naravno naći. Jednostavno mora da se nađe pa ćemo videti da neke projekte koje smo planirali možda ove godine ne izvedemo već da ta sredstva usmerimo ka deponovanju smeća. Moramo da raščistimo situaciju ovde, moramo u Bogojevićima da oteramo otpad koji se lagerovao mesecima", kaže Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Tanja Knežević v. d. direktora JKP "Duboko" kaže da su svesni te činjenice.

"Ono što mi zajedno sa Užicem i Ministarstvom zaštite životne sredine radimo je pronalaženje najbržeg rešenja da prevaziđemo ovu situaciju i da počnemo da radimo u punom kapacitetu kao i do sada", kaže Kneževićeva.

Do dobijanja dozvole za rad JKP "Duboko" Užice u osam od devet lokalnih samouprava osnivača tog regionalnog centra, nema problema u prikupljanju smeća sa gradskog i seoskog područja, dok za odlaganje zavise od kapaciteta deponija drugih mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()