Dugi dan Božića – Sabor presvete Bogorodice

Vernici dan nakon rođenja Isusa Hrista saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju – spasitelja ljudskog roda

08.01.2023. 08:00
  • Podeli:
Hram Svetog Save_Božić_Foto Tanjug Vladimir Šporčić-63b9dcbf400e4.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Pravoslavni vernici danas obeležavaju drugi od tri dana Božića, a koji je posvećen Saboru presvete Bogorodice.

U hramovima i crkvama širom zemlje biće odžane svete i večernje liturgije. U beogradskom Hramu svetog Save na Vračaru sveta liturgija se služi sa početkom u 9, a večernja u maloj crkvi u 17 časova.

Vernici dan nakon rođenja Isusa Hrista saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju – spasitelja ljudskog roda.

Praznik se naziva Saborom presvete Bogorodice jer se tog dana sabiraju svi vernici, da proslave Bogorodicu.

Božić se u domovima slavi tri dana. Trećeg dana se slavi spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Božić je praznik sa najviše verovanja i običaja u srpskoj narodnoj tradiciji.

Dok je prvi dan posvećen porodici i provodi se kod kuće, drugi već ima drugačije značenje i običaje koji se razlikuju od jednog do drugog kraja Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()