Đukić Dejanović: Moramo mnogo više raditi u prevenciji nasilja

Da li su se deca radovala početku nove školske godine uprkos majskoj tragediji?

01.11.2023. 14:20
  • Podeli:
Slavica Đukić Dejanović_Foto Tanjug_Sava Radovanović-64c61695f202d.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ocenila je, u intervjuu za Radio Beograd 1, da se najveći broj nastavnika, dece i roditelja radovao početku školske godine, uprkos majskoj tragediji i tuzi koja je sve ispunila. 

Novu školsku godinu, kaže, doživeli su kao jedan početak novih obrazovno-vaspitnih aktivnosti i ministarstvo je, upravo zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", školama poslalo sugestije u vezi sa bezbednošću dece.

Slavica Đukić Dejanović rekla je da je sam početak školske godine bio dijalog između nastavnika i dece, dijalog o različitim temama, dok se u drugoj nedelji procenjivalo znanje bez ocenjivanja.

"Ono što je dominiralo i što će dominirati čitave ove školske godine, to je da vaspitnoj komponenti rada damo neuporedivo veći značaj nego što je to bilo do ove godine. Dakle, ja mislim da je najveći broj dece, roditelja i nastavnika, a to su činioci obrazovno-vaspitnog sistema, prosvetnog sistema naše zemlje, ipak sa radošću krenuo u novu školsku godinu", smatra ministarka.

Nasilje je, ističe, zlo koje se događa svuda i neki oblici nasilja, kao što je bila tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar", ne mogu se predvideti.

“Ali moramo mnogo više raditi u prevenciji nasilja“, ističe Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete podseća da je uveden čitav niz mera, uključujući i školskog policajca koji je sa pedagogom i psihologom, razrednim starešinom, roditeljima i direktorom škole deo tima i nije klasični policajac, nego neko ko će edukovati dete, ko će učenicima objasniti kako da prepoznaju opasnost, da znaju da nisu sami, kako da se obrate i njima, policajcima, kako da se obrate drugu, nastavniku, nekoj odrasloj osobi u koju imaju poverenja.

Zakon je predvideo da svaka osnovna i srednja škola ima bar po jednog pedagoga i psihologa ili jedno od to dvoje.

"Dozvoljeno je da zaposlimo 270 pedagoga i psihologa, što je zaista ogromna podrška svim školama, svim nastavnicima, svim roditeljima i svim učenicima. Tendencija je da svaka škola ima i pedagoga i psihologa, a za početak bar ili pedagoga ili psihologa", ističe minstarka.

Kada je reč o materijalnom položaju, Slavica Đukić Dejanović kaže da su prosvetni radnici po platama bili degradirani i da je država napravila veliki pomak u tom smislu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()