Dunavom plove brodovi, ali i smeće: Ko je odgovoran za odlaganje šuta duž obale kod Višnjičke banje?

Ko je nadležan da to zabrani?

29.06.2024. 08:18
  • Podeli:
dunav pixabay (2)-6491f817d6cef.webp Foto: Pixabay

Sa ulice idila, a sa reke ruglo – jedno mesto iz dva ugla i potpuno drugi utisak. U Višnjičkoj banji, duž obale Dunava niču, objekti jedan za drugim. Problem je, međutim, što se šut odlaže uz samu reku. Ko je nadležan da to zabrani.

Dunavom i dalje brodovi plove, ali i smeće, kaže Mladen Pavlović, koji čamcem svakoga dana obilazi obalu reke.

Od početka marine je smeće, a brdo građevinskog otpada i šuta na samoj obali reke je prizor za nepoverovati.

"Čamcima kad idemo, ne možemo sto metara da vozimo, a da se nešto ne zakači. Najviše se baca otpadni šut, kojim se nasipa obala, a ima i smeća. Najveći problem je što se obala nasipa. Praktično, nemoćni smo da bilo šta promenimo, a i ovo je Beograd na vodi", ističe za RTS Mladen Pavlović.  

Par metara, još jedna, pa još jedna i još jedna gomila šuta. Šut bi trebalo da čuva dvorišta od poplava, ali umesto toga, za njega se kači smeće i nosi ga voda.

"Nasipanje šuta, s tim da ne znamo šta ima u tom šutu. Šta ako je tu azbest, to je onda besmisleni čin. Korišćenje šuta za nasipanje reke od odbrane od poplavala, mislim da su u Mesopotamiji prevazišli. Svejedno što je to privatno vlasništvo, to je javno dobro", poručuje Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

O šuta na obali niko ništa

I čeka se da ga odnese reka, umesto komunalci. Komunalna ispekcija opštine Palilula nije obaveštena o smeću i šutu na obali.

U odgovoru koju smo dobili, piše da su reagovali zbog dve divlje deponije u Višnjičkoj banji, a kako da znaju kada se smeće sa ulice ni ne vidi.

Žitelji ovog dela grada nanose šut da bi zaštitili svoja dvorišta od poplava, ali to nije rešenje. Ko bi o tome trebalo da vodi računa, RTS je pitao "Srbija vode" i vodnu inspekciju, ali odgovor nisu dobili.

Činjenica je da se u Višnjičkoj banji godinama gradi bez dozvola na samoj obali reke, gde inače nije dozvoljeno.

Građevinska inspekcija je potvrdila da je u proteklom periodu donela više desetina rešenja o zatvaranju gradilišta, o šutu na obali niko ništa, bar dok ga reka ne odnese.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()