Dva fakulteta, četiri godine, 84 desetke: Zvuči nemoguće, ali je Stefan u tome uspeo

Elektrotehnički i Fizički fakultet je završio u roku, a talenat i ljubav prema prirodnim naukama bili ključni za postizanje tog uspeha

Autor: Jana Jakšić
27.05.2023. 21:19
  • Podeli:

Četiri godine, dve diplome, 84 ispita i isto toliko desetki upisanih u indekse. Zvuči nemoguće, ali za Stefana Đorđevića, ambicioznog mladića iz Beograda, to je tek početak uspeha koje planira da postigne u životu.

Stefan je Elektrotehnički i Fizički fakultet završio u roku, a njegovi uspesi nizali su se - kaže - spontano. Prirodne nauke je zavoleo još u osnovnoj školi, a s vremenom je ta ljubav  samo rasla.

"Najviše truda i rada bilo je tokom srednje škole. Završio sam Matematičku gimnaziju i tu sam se ozbiljno spremao za takmičenja, kako naša domaća tako i međunarodna. To spremanje za takmičenja dovelo je do toga da unapred znam prve dve godine fakulteta. Tako da sam na fakultetu imao više društvenog života nego u srednjoj školi."

Ovaj ambiciozni momak tvrdi da su talenat i ljubav prema prirodnim naukama bili ključni za postizanje uspeha.

"Mislim da nikako ne bih bio toliko uspešan da sam, na primer, prava završavao, jer tamo mora da se uči mnogo činjenica i teksta, a ja to baš i ne volim. Ono što ja volim je, ako postoji neki deduktivni sled, kreće se od aksioma i onda dalje. Potrebno je samo razmišljanje i da se zna formalizam, bilo matematika, bilo fizika, da se stigne do konačnog rešenja."

Iako zvuči kao nešto što može da postigne samo neko ko ima natprirodne moći, on ističe da je ključ za postizanje uspeha u dobroj organizaciji.

"Ispite sam spremao tako što, par nedelja ranije, sednem i prođem sve detaljno, pre toga idem na vežbe i na predavanja. Sad mnogi studenti ne pređu sve i to obično vodi do problema, ali to je moj savet da dovoljno ranije krenu i pređu sve."

Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija i radi sa studentima kao istraživač pripravnik.

"Valja otići na neki post doktorski program u inostrasnstvo, da se pokupi nešto novo. Tako da bih voleo i da odem na neki možda dve godine. Na jedno mesto, na jednu godinu, a u drugo mesto na drugu godinu, i posle toga da se vratim ovde u Srbiju da radim na Fizičkom fakultetu."

Stefan poručuje da je najvažnije da u životu radimo ono što volimo, a da će se onda uspesi zaista nizati sami.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()