Ekološki protesti nastavljeni širom Srbije

Vlada Srbije "na korak" od odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom "Rio Tinto", saopštila Ana Brnabić

08.01.2022. 16:31
  • Podeli:
protest_RioTinto_Pixell-1664284659471.webp Foto: Dragan Gojic/ATAImages/Pixell

Kao što je to pre Nove godine i bilo najavljeno, aktivisti ekoloških udruženja su prvog dana posle Božića nastavili proteste, blokadom saobraćajnica u nekoliko gradova Srbije.

Demonstranti su nosili transparente "Ne damo Jadar" i "Rio Tinto - Marš iz Srbije", a iz organizacije Kreni-Promeni ponovili su zahtev Vladi i Skupštini Srbije da pre održavanja izbora donesu akte kojima bi se zabranilo iskopavanje litijuma.

U Beogradu je auto-put kod Sava centra bio neprohodan u periodu od 13.00 do malo posle 14 sati.

Beograd 08.01.2022.
Niko ne veruje u izjave AB da će Vlada da odustane
projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto. 
Najavljena radikalizacija protesta. pic.twitter.com/SEC8pGeJ1U

— Miodrag Bebić (@miodrag_bebic) January 8, 2022

 

U Novom Sadu demonstranti su blokirali obe trake puta Novi Sad - Beograd kod Roda Megamarketa.

Organizatori su najavili da će #blokada trajati "minimum dva sata", ali je blokada završena nakon sat vremena#NoviSad #vojvodina #srbija #protest #RioTinto #politikasr #ekologija #autonomija pic.twitter.com/pS165Dh6VN

— Autonomija Info (@autonomijandnv) January 8, 2022

 

U Užicu su demonstranti blokirali Ložionički most, na putu Užice - Zlatibor.

Blokiran je bio i put Šabac-Zvornik kod Loznice preko puta graničnog prelaza Šepak, kao i most prema Beogradu i Loznici.

Rio Tinto marš sa Drine 💪💪💪 https://t.co/ons0ukRQhk

— joovanica88 (@joovanica88) January 8, 2022

 

Deo Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka je takođe bilo mesto okupljanja ekoloških aktivista.

Uprkos nekoliko izdvojenih incidenata, protesti su uglavnom prošli mirno. Građani na blokadama su propuštali vozila Hitne pomoći, kao i ona u kojima su se nalazila deca i bolesni.

Vlada Srbije raskida sporazum sa Rio Tintom?

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za Pink TV da je Vlada Srbije "na korak" od odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom "Rio Tinto".
 

"Treba samo videti koliki je ceh za Rio Tinto i koliko i kako treba platiti prekide sporazuma", naglasila je premijerka.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()