Fakultet političkih nauka u Beogradu proslavio 55 godina postojanja

Osnovan je 1968. godine kao prva nastavno-naučna ustanova te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji.

14.11.2023. 20:33
  • Podeli:
fakultet političkih nauka fpn-6553c9f469343.webp Foto: FPN

Svečana ceremonija povodom obeležavanja 55 godina od osnivanja Fakulteta političkih nauka održana je na Fakultetu političkih nauka Unverziteta u Beogradu. Ceremoniju je uveličao nastavni kolektiv, zaposleni, profesori i zaposleni u penziji, alumnisti i prijatelji Fakulteta političkih nauka, a među njima i predstavnici UNA televizije.

Prisutne je pozdravio dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić i podsetio na utemeljivače političkih nauka u Srbiji koji su bili svesni potrebe da se ova kraljevska nauka proučava i na našim prostorima. On je objasnio da trenutak u kom je osnovana ova ustanova nije slučajan nego je plod društvene i duhovne krize vremena. 

"Fakultet političkih nauka, od svog osnivanja, neguje snažnu političku misao, toleranciju i otvorenost ka drugom i drugačijem, i u tome je veoma prepoznatljiv. Siguran sam da će odanost i privrženost našoj instituciji ukrotiti najjače vetrove i izazove u deceniji ispred nas“, istakao je prof. dr Simić.

Foto: FPN

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ratko Ristić, ukazao je na činjenicu da je Fakultet političkih nauka važan segment najstarijeg i najvećeg Univerziteta u Srbiji. On je dodao da ovaj fakultet predstavlja prvu naučno-obrazovnu ustanovu u Jugoslaviji koja je izučavala političke nauke. 

U ime Odeljenja za međunarodne studije obratila se prof. dr Maja Kovačević koja je pojasnila da su ove studije, u saradnji sa kolegama sa politikologije, novinarstva i komunikologije i socijalne politike i socijalnog rada, razvijane tako da danas predstavljaju moderne i interdisciplinarne studije. 

Foto: FPN

„Najviše nas raduje kada se uverimo u temeljno obrazovanje koje su naši studenti usvojili, jer u životu mnogo toga može da se stekne i izgubi, ali znanje niko ne može da vam oduzme. Idući u korak sa vremenom, treba da nastavimo da podržavamo naše mlade koleginice i kolege koji će učiniti sve da međunarodne studije i dalje budu mera kvaliteta visokog obrazovanja“, rekla je prof. dr Kovačević.

Šef Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju, prof. dr Slaviša Orlović, osvrnuo se na utemeljivače i osnivače ove katedre – Sergeja Lukača, Tomu Đorđevića, Nedu Todorović, Miroljuba Radojkovića i Radeta Veljanovskog. On je dodao da imamo mnogo razloga da budemo ponosni na to ko su bili naši profesori, uzori i autoriteti. 

„Novinarski i naučni poziv imaju posvećenost istom cilju, a to je posvećenost istini i traganju za istinom. Oba poziva su pozivi sumnje, postavljanje pravih istraživačkih pitanja, a na nama je da imamo imperativ i da obećamo da ćemo ostati dosledni da služimo javnom interesu i uverenju da je istina javno dobro“, predočio je prof. dr Orlović.

Foto: FPN

U ime Politikološkog odeljenja obratio se prof. dr Zoran Krstić koji je naveo koje su to vrednosti zbog kojih je ponosan što je deo kolektiva Fakulteta političkih nauka. On je napomenuo da su tri ključne odlike ove akademske institucije: integritet nastavnika i studenata, konstantno ulaganje u naučno-istraživački podmladak i to da je ovaj fakultet bio i ostao hram slobode govora i oaza demokratije.

„Fakultet je imao sposobnost da odneguje i sačuva profesionalni akademski i intelektualni integritet saradnika i profesora. Svedočimo o značaju i opravdanosti akademske institucionalizacije politikološkog obrazovanja“, zaključio je prof. dr Krstić.

Osnovan je 1968. godine kao prva nastavno-naučna ustanova te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji. Deo je Univerziteta u Beogradu i jedina je državna visokoškolska ustanova matična za politikologiju u Srbiji, kao i alma mater osnivačima i predavačima na velikom broju fakulteta političkih nauka u regionu. 

Fakultet političkih nauka se bavi obrazovanjem i istraživanjem u oblasti politikologije, međunarodnih studija, novinarstva i komunikologije, socijalne politike i socijalnog rada. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()