Fakultetska groznica trese Srbiju: Kakva je situacija na FPN-u?

Prijavilo se 547 kandidata na sva četiri smera

03.07.2024. 18:14
  • Podeli:
fakultet političkih nauka fpn-6553c9f469343.webp Foto: FPN

Prodekan Fakulteta političkih nauka Natalija Perišić rekla je danas da se ove godine na tom fakultetu prijavilo 547 kandidata, što je za 47 njih više nego što FPN godišnje upiše prvu godinu.

Perišićeva je za Tanjug rekla da je u poređenju sa prošlom, kada se prijavilo 505 kandidata za upis na sva četiri smera - politikologiju, novinarstvo, međunarodne studije i socijalnu politiku i socijalni rad, ove godine taj broj veći.

"Prošle, kao i ove godine bilo je više prijava, što znači da su se kandidati prijavljivali da polažu prijemni na dva, tri i četiri smera", rekla je ona.

Prema njenim rečima, na Političkim naukama ne postoji prag znanja koji je potrebno osvojiti da bi prijemni bio položen i dodala da svako ko izađe na prijemni, on ga je položio, ali da njegov rang zavisi od broja poena.

"Rezultati su približni u odnosu na prošlu godinu, odnosno nema velike razlike sa aspekta poena koje su kandidati osvajali na testovima. Jedina razlika na FPN-u, konkretno, jeste da smo ove godine imali čak 13 kandidata koji su imali diplome sa republičkih takmičenja, što je veliki broj u odnosu na sve prethodne", kazala je ona.

Prema njenim rečima, to predstavlja razliku u tom pogledu što diploma sa republičkog takmičenja podrazumeva maksimalan broj bodova na testu iz predmeta iz kog je kandidat dobio diplomu, a bez polaganja tog dela prijemnog.

Ona je istakla da je juče završen upis na Politikološko odeljenje, kao i za međunarodne studije.

"Kvote su popunjene, upisano je 100 i 140 kandidata respektivno. Veliki broj njih ostao je ispod crte, odnosno nije upisan. Danas je završen upis na Odeljenje za novinarstvo, upisani su svi koji su polagali prijemni, ali kvota nije popunjena, to jest ostalo je par slobodnih mesta", napomenula je ona. 

Sutra je upis na Odeljenje za socijalnu politiku i socijalni rad, gde je, kako je rekla, sasvim izvesno da kvota neće biti popunjena, jer ona iznosi 100 studenata, a prijemni je polagalo 96 studenata.

"FPN raspolaže malim budžetskim kvotama, i to na Politikološkom odeljenju 35, na Odeljenju za međunarodne studije 35, na Odeljenju za novinarstvo 50 i na Odeljenju za socijalnu politiku i socijalni rad 30", poručila je ona.

Na pitanje da li su zadovoljni rezultatima prijemnih ispita navela je da je on predstavljao test dobre mere i dodala da je pokazao da ima izvaredno dobrih kandidata, kao i onih koji su ispod prosečni, dok je većina njih uradila test upravo u skladu sa očekivanjima.

Da li će sva planirana mesta uspeti da se popune u prvom krugu navela je da s obzirom na to da će sa najvećom verovatnoćom ostati neka nepopunjena mesta, u skladu sa pravilima Univerziteta u Beogradu, pozvaće kandidate koje su polagali srodne prijemne u okviru fakulteta Univerziteta u Beogradu, da iskažu svoja interesovanja da eventualno upišu FPN.  

"Tek tada smatraće se da je prvi krug okončan, što će biti sredinom naredne nedelje", kazala je ona.

Perišićeva je kandidate koji su se kvalifikovali savetovala da se odmore pre početka nastave, jer kako je rekla, naporno su učili kako bi imali što bolji školski uspeh, što bolji uspeh na maturi, kao i na prijemnom.

"Nije lako biti maturant, zaista su imali mnogo izazova i treba da se odmore. Ujedno, ovo je njihovo najduže leto, raspustili su se nešto ranije u odnosu na ostale, a kreću ponovo u klupe tek 1. oktobra, a ne 1. septembra, kao što su navikli", rekla je ona i dodala da nakon toga, sledi učenje, razumevanje onoga što uče, kao i kritički pogled na ono što uče.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()