Februar pun iznenađenja: Ledene noći, sunčani dani i preokret sredinom meseca

Dani su sve duži, sunca sve više, ali ovo nije poslednji ledeni talas ove zime

05.02.2023. 18:36
  • Podeli:
zima hladnoća pixabbay-63dfe8f987e11.webp Foto: Pixabay

Sledeći nekoliko dana u ovom delu Evrope nalaziće istočna periferija jakog anticiklona preko koje će ka nama strujati hladan i suv vazduh, tako da će preovlađivati suvo ali hladno vreme.

Hladne noći i jutra, danju mnogo sunca

Posebno će biti hladne noći i jutra kada će zbog pretežno vedrog neba minimumi biti vrlo niski i u nizijama će se kretati od -11 do -3, a na planinama od -16 do -10, ponegde i oko -20 stepeni Celzijusa, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Kako Čubrilo najavljuje, dnevna temperatura će ostati niska ali ne i ekstremno jer će preovladavati sunčano vreme. Sama činjenica da je dan sve duži daće mogućnost da osetimo više sunca te će dani biti umereno hladni, sa maksimalnim temperaturama od -4 do +2 stepena. Jedino će na planinama biti osetno hladnije.

Dnevni maksimumi niski ali ništa ekstremno jer će dosta sunca i činjenica da se dan počinje produžavati usloviti umereno hladne dane uz maksimume od -4 do +2 stepena Celzijusa, na višim planinama, naravno znatno hladnije.

Meteorolog najvaljuje i za sutra jake i olujne udare bure duž Jadrana, a kod nas vetar uglavnom umeren, osim na planinama gde će na udare biti jak i severni.

"Sredinom nedelje vrlo slab ciklon sa centrom nad severnom obalom Afrike će doneti okretanje strujanja na istočmo ali gotovo sigurno da neće doneti bilo kakve padavine", kaže meteorolog.

U drugom delu nedelje i prema sledećem vikendu i dalje suvo.

Noćni i jutarnji mrazevi će i dalje biti prisutni ali će polako slabiti i za naredni vikend možemo očekivati jutarnji minimum od -13 do -6 na planinama i od -6 do 0 u nizijama. Dnevni maksimum kretaće se u nizijama od +2 do +5 stepeni Celzijusa.

Od sredine meseca otopljenje

Kako mesec bude odmicao prema svojoj sredini može se očekivati otopljenje, sa povremenim padavina, ali gotovo sigurno neće prerasti u sneg nego pre možemo govoriti o kiši.

Prema sredini meseca sve upućuje na dalje otopljenje uz postepeno jačanje uticaja Atlantika koji bi sredinom meseca mogao doneti povremene padavine, gotovo sigurno u obliku kiše, stoji u prognozi.

Iako je ovo najverovatnije najhladniji deo zime, piše meteorolog, ipak možemo očekivati još jedno zahlađenje i obilniji sneg, dok temperature ipak neće biti više ovako niske.

Čubrilo zaključuje da nas u sledećim danima čeka hladnom i uglavnom suvo vreme, a posle 10. februara i popuštanje hladnog talasa, dok prema sredini meseca možemo očekivati - osetno otopljenje.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()