Filantropi među nama: Humanitarci koji nevoljnicima donose novu nadu

Arno Gujon i Stevan Pešić su među najvećim humanitarcima u Srbiji

16.12.2022. 20:56
  • Podeli:

Francuski humanitarac ili popularno srpski Francuz kako ga mnogi nazivaju Arna Gujona, ukoliko bi se merila filantropija, odnosno dobročinstvo možda bi i zauzeo prvo mesto.

"Osnovao sam humanitarnu organizaciju "Solidarnost za Kosovo" davne 2005. godine, zajedno sa svojim rođenim bratom Bertranom. Cilj nam je bio da pomognemo deci, žrtvama pogoroma na Kosovu i Metohiji. Tada je sve počelo, tada sam prvi put došao u Srbiju i podelio sam igračke deci koja su izgubila sve", kaže predsednik humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

Za ovih 18 godina mali nam je ovaj prilog šta je on sve učinio za naš narod. Ne čudi ga što je Srbija na svetskoj listi davanja skočila za 100 mesta.

"Koliko puta ljudi takođe u Beogradu zaustavljaju na ulici, pa doniraju 500 ili 1.000 dinara za Srbe na Kosovu i Metohiji. To može da zvuči možda malo ako to prebacimo u evre, ali to je ogromna pomoć kad neko ima 20.000 dinara penzije", priča Gujon.

Nešto mlađi filantrop među nama je i Stevan Pešić koji u okviru svoje fondacije pruža podršku mladim talentima, učenicima i studentima. Za četiri godine prikupili su tri miliona, realizovali 25 projekata i podržali 180 mladih talenata.

"Ukupno je 75 dece dobilo nagrade, a oni su osvojili 107 medalja na svetskim i evropskim takmičenjima. Nažalost se o tome ne priča i nama je cilj da se čuje o tome i da se priča o tome", kaže ovaj osnivač fondacije "Jedan odsto".

Članove fondacije smo zatekli danas dok sade stabla, ove godine 100, a u poslednjih četiri godine zasadili su oko 400.

"Svako može da posadi jedno drvo i svako može da donira za mlade talente 300, 500 dinara mesečno".

On smatra da za dobročinstvo nije najvažnije koliko imamo novca, već koliko verujemo u to da nešto možemo da promenimo. Sa njim je saglasan i Gujon, koji je veliku dobrotu video baš tamo gde je ovih dana možda ona i najpotrebnija.

"Ono što sam naučio na Kosovu i Metohiji od jedne žene kojoj smo pomogli i koja kad nas je ugostila veoma toplo i lepo, ja sam rekao: "Nemojte sve, to je vama potrebnije", ona nam je rekla: "Ako od svojih usta ne odvajaš u suštini i ne daješ".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()