Firme kreću u potragu za novogodišnjim paketićima: Šta se može naći za decu za 5.000 dinara?

Za paketiće u državnim firmama mora sve na tender, a u privatnim firmama sve je stvar volje

16.12.2022. 10:43
  • Podeli:
christmas-g552a1ad34_1920 božić, nova godina, pokloni, Pixabay-639c3bfb21cee.webp Foto: Pixabay

Bliže se novogodišnji praznici i prave se spiskovi dece zaposlenih po firmama za dobijanje paketića. U prodavnicama igračaka kažu da euforija tek počinje, i da se većina firmi odlučila da vrednost paketića bude oko 5.000 dinara.

Do sada je samo jedna velika firma zakupila prostor u MTS dvorani i tu će deliti paketiće deci svojih zaposlenih. U prodavnici koja pravi i prodaje novogodišnje poklone kažu za RTS da će tek u narednih desetak dana kompanije krenuti u potragu za paketićima. 

"Firme nas kontaktiraju, mi im šaljemo ponudu, bitni faktori su tiraž u kojem se šalje, kog su pola deca, da li hoće manji ili veći paketić, mi ostavimo dati rok i mi to pripremimo, mada većinu stvari već imamo", kaže Sanja Pezelj iz prodavnice slatkiša u TC "Ušće".

Banke, pumpe, osiguravajuće kuće, mobilni operatori… svi su, kažu, zainteresovani. Iz Pošte Srbije navode da je u toku javna nabavka i da će uz novogodišnje poklone biti organizovana predstava za decu, i tako je već godinama.

U državnim firmama obavezan je tender za novogodišnje paketiće, koji se raspisuje nakon što se odredi budžet za to. Tenderi moraju da sadrže ugovor i podatke o tome šta je sve tačno u paketićima – igračke, slatkiši ili nešto drugo. Ponuđači šalju paketiće na procenu.

"Mi otvaramo svaki, detaljno se igramo sa tim i procenjujemo koliko su dobre, dajemo ocene za svakog ponuđača i onda komisija u sastavu o tri člana procenjuje najboljeg ponuđača", kaže Fedor Munižaba iz Sektora za ljudske resurse RTS-a.

Igračke moraju da budu odgovarajuće.

"Napravili smo grupe među decom, 0-1 godine, onda grupa 5-8 i 9-12 godina. Sve se to podeli na dečake i na devojčice, a ono što paketić treba da zadovolji jeste da igračka u isto vreme bude i edukativna i zabavna", kaže Munižaba.

Međutim, u privatnim firmama ne mora da se raspisuje tender, ali propisi, takođe, postoje. 

Prema Zakonu o radu, poslodavac može da obezbedi novogodišnje paketiće za decu zaposlenih koja imaju do 15 godina – ali nije u obavezi.

Prema istraživanju jednog Udruženja, rađenog pre tri godine, u kojem je učestvovalo 3.000 poslodavaca iz većih gradova u Srbiji, utvrđeno je da više od 50 odsto privatnika ne deli paketiće deci zaposlenih, a u više od 80 odsto slučajeva paketići se sastoje od slatkiša i igračaka.

"Doduše imamo neke javne institucije koje nabavljaju od nas, ali to nisu velike količine, ne radimo tendere i ostale stvari jer su to specifični uslovi koje tender zahteva", kaže Sanja Pezelj.

Očekuje se da i gradska preduzeća, kao i svake godine, kupe poklone za decu zaposlenih. 

I beogradske opštine dele besplatne novogodišnje paketiće najmlađima sa svoje teritorije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()