Forenzičar o nestanku male Danke (2): Devojčica na snimku dosta liči, pitanje je šta je mali brat video

Postoje razne metode kako se može doći do relevatnih podataka o identitetu devojčice sa snimka

03.04.2024. 11:15
  • Podeli:
danka banjsko polje-6608fa2a3b4e8.webp Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Deveti dan potrage za devojčicom Dankom Ilić (2) koja je prošli utorka nestala u okolini Bora nije još uvek dao konkretne rezultate, ali policija i svi nadležni organi intezivno tragaju za malom Dankom. Slede se tragovi, informacije, a oči javnosti su uprte u snimak nastao u Beču.

Profesor Dušan Keckarević, forenzičar, istakao je da veruje da policija raspolaže velikim brojem informacija kada je u pitanju nestanak male Danke Ilić (2) iz Bora, ali da ne upućuje javnost u to. Kako je rekao, mnogo je nepoznatih u celom ovom slučaju i svako je osumnjičen od samog starta.

Kako ističe Dušan Keckarević, u celom slučaju zabrinjava to što je protok vremena veliki i ne ide na ruku u pronalaženju devojčice. Snimak iz Beča, na kome se nalazi devojčica koja podseća na nestalu Danku Ilić samo je podgrejao javnost i dao nadu da je devojčica živa.

Mogućnost da na snimku "to nije to"

I policija u Austiriji uključila se u čitav slučaj, traga se za Rumunkama koje su na snimku, a prema rečima našeg čuvenog forenzičara, postoje razne metode kako se može doći do relevantnih podataka o identitetu.

"Zavisi od originalnog snimka. Naša zapažanja da liči i da ima sličan hod, iz toga možemo samo da zaključimo da može da odgovara identitetu. Identitet može da se utvrdi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se devojčica nađe... Očigledno je da to traje, a to što traje verovatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudu", kaže Keckarević.

Uloga starijeg brata u misterioznom nestanku

U momentu kada je devojčica nestala, majka Ivana Ilić na mestu nestanka bila je i sa svojim starijim sinom, koga, kako kaže, od kobnog dana nije videla, prenose mediji. Prema rečima profesora Keckarevića, pitanje je da li je sin bilo šta zapazio, s obzirom na to što je bio na licu mesta.

"Pitanje je šta i brat možda zna i šta je on video, bez obzira na to što se desilo sve tako brzo nakon odlaska majke da starijem detetu da vodu. Pitanje je da li i on bilo šta zna. Ovde nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo kog drugog lica", kaže Keckarević.

Kako naglašava u ovom slučaju su svi osumnjičeni, a smatra i da je neophodno koristiti poligraf.

"U startu su svi osumnjičeni, kada krenete sa gomilom hipoteza, i onda isključujete jednu po jednu, to ima nekog smisla. U ovom slučaju sa i bez pritiska javnosti, policija radi u punom kapacitetu i sakuplja većinu informacija koje ni ne dođu do novina, Ne treba baš javnost odmah da osuđuje roditelje, naslovi vezani za roditelje neizbrisivo targetiraju njih. Iako je majka u drugom stanju, to ne znači da ona treba da bude isključena iz istrage. Može da se desi da upravo njeni kontakti mogu dovesti do razrešenja zločina. Apsolutno poligraf treba da se koristi, pogotovo za neke nejasnoće ili polutajne koje se kriju. Ne moraju da budu roditelji uključeni u slučaj, ali možda neke konekcije mogu biti ", kaže Keckarević za "Prva TV".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()