Gde se čuva novčić iz česnice: Parica koja donosi sreću

Nekada se u nekim sredinama lepio za plafon sa malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane

07.01.2024. 12:21
  • Podeli:
shutterstock_2102306695 božićna česnica, pogača, slavski kolač-658da968c2764.webp Foto: shutterstock

Nezaobilazan deo Božića je česnica, pogača od pšeničkog brašna, ranije pravljena bez kvasca. Česnica spada u hlebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korene, kao i za božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavetnim pričama o prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih, piše Spc.rs.

Domaćica u česnicu stavlja novčić, zrno žitarice i grančica drena, neko i deo badnjaka - za berićet i napredak.

Česnica se za trepezom oko koje su se okupili članovi porodice lomi rukama, svakome se daje jedan komad česnice. Veruje se da će član porodice koji pronađe novčić u svom komadu biti srećan i imati novca tokom čitave godine.

Novčić se može otkupiti - drugim poklonom, da se “proda” nekom drugom, kako bi njemu doneo sreću, ali onaj ko nađe novčić najčešće ga zadržava za sebe i za sreću i blagostanje čuva cele godine.

Nekada se u nekim sredinama lepio za plafon sa malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane.

Danas se najčešće osvojena para čuva u novčaniku da bi uvek donosila sreću.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()