Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije: Hoće li presuda konačno biti izrečena?

Ubice su tog 11. aprila 1999. ispalile 17 metaka i Ćuruviju ubile s leđa, smatra se da je njegovo kritičko istupanje u domaćoj i stranoj javnosti protiv režima Slobodana Miloševića bilo glavni motiv za to svirepo ubistvo

Autor: Lena Sladojević
11.04.2023. 19:30
  • Podeli:

Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije dogodilo se na današnji dan pre 24 godine. Suđenje traje devet godina i od presude zavisi da li će istina o tom tragičnom događaju konačno ugledati svetlost dana.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su ispalile 17 metaka i ubile Ćuruviju s leđa.

"Dvadesetčetiri godine od ubistva Ćuruvije, 16 godina je trajala istraga, osam godina suđenje. Presuda koju ovoliko dugo iščekujemo će pokazati u kom pravcu ovo društvo želi da se kreće napred",  kaže za UNU Ivana Stevanović, izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija.

Krajem marta, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Apelacionog suda u Beogradu da pravosnažno osudi, na po 40 godina, četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti koji su optuženi za Ćuruvijino ubistvo, koje još uvek do kraja nije rasvetljeno.

"Bez toga nema slobodnih medija, nema slobode govore, nema vladavine prava! Nema demokratije u ovoj zemlji!", ističe Stevanović.

Ćuruvija je istupao u domaćoj i stranoj javnosti i kritikovao režim Slobodana Miloševića. Smatra se da je upravo to bio motiv za svirepo ubistvo.

"Krajem 2000. godine kada se pojavio dosije 'Ćuran' u javnosti, to je beležnica koju su pripadnici Državne bezbednosti vodili o praćenju Slavka Ćuruvije, potpuno je bilo jasno da je Državna bezbednost izvršila to ubistvo. Potpuno je bilo jasno da ne bi izvršili to ubistvo bez direktnog naloga iz samog vrha vlasti, kako to tužilac opisuje u optužnici. Sam vrh vlasti, da se ne lažemo mnogo, je bio Slobodan Milošević u tom trenutku, sa ogromnom moći Mirjane Marković", ističe predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

U svojim završnim rečima, postupajući tužilac je naveo da je dokazima potkrepljeno da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak pratili Ćuruviju 10. i 11. aprila te godine, planirajući njegovo ubistvo. Presuda, međutim, do danas nije izrečena.

"Za nas je veoma važno da ljudi shvate da i nakon 24 godine još uvek traje suđenje. Moramo da zaustavimo nepravdu. Moramo da pokažemo onima koji planiraju ubistva novinara: 'Nećete se izvući sa tim!'", istakla je za UNU predsednica Međunarodne federacije novinara Dominik Pradalije.

Prvi put, godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije je obeležena uz prisustvo velikog broja važnih zvanica, kako domaćih, tako i inostranih. Možda će ova godišnjica biti drugačija, možda presuda bude izrečena, možda se napravi zaokret u medijima. Možda...

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()