Građani, obratite pažnju: Komunalna milicija u civilu pregleda karte i piše kazne u gradskom prevozu

Kazna za neposedovanje karte iznosi 5.000 dinara

13.09.2024. 11:08
  • Podeli:
Tan2022-11-11_14261967_1 komunalna milicija Beli Tanjug Vladimir Sporčić-1668256891719.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Od početka školske godine putnici javnog gradskog prevoza ne mogu unapred da znaju kada će biti kontrolisani, jer su patrole komunalne milicije i u civilu počele da kontrolišu plaćanje karata u javnom prevozu, a kazna za neposedovanje karte iznosi 5.000 dinara.

Ukoliko putnik ne poseduje kartu, onda "Beli", odnosno komunalni milicionar preuzima dalje postupanje, jer je on jedino ovlašćeno lice koje može da izda prekršajni nalog, rekla je za Tanjug Sonja Božović Podunavac, sekretarka Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

"Početak septembra iskoristili smo za uspostavljanje novog načina kontrole karata, koju nam pruža Zakon o komunalnoj miliciji, a to je da naši "Beli" odnosno Komunalni milicionari imaju pravo da kontrolišu karte i obavljaju  druge poslove u civilu uz pisani nalog načelnika Komunalne milicije", navela je Božović Podunavac.

Ona je ukazala da kazna za neposedovanje karte iznosi 5.000 dinara, s tim što je taj iznos upola manji ukoliko se plati u roku od osam dana. 

"Na ovaj korak smo se odlučili jer smo uočili da je u prethodnom periodu na nekim linijama na kojima nemamo svakodnevnu kontrolu primećen smanjen broj kupovine karata, a u danima kada imamo kontrolu imamo uvećan broj poslatih SMS poruka", rekla je Božović Podunavac. 

Kako je navela, pretpostavka je da je uzrok tome i prepoznatljivost komunalnih milicionara.

"Određen broj ljudi uplaćuje kartu tek kad vidi uniformisana lica na stanici, što nije fer prema velikom broju naših sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze prema gradskom prevozu”, rekla je Božović Podunavac. 

Prema njenim rečima, sugrađani su u prvi mah bili iznenađeni novim načinom kontrole karata, ali su brzo prihvatili i pokazali odgovornost i nastavili su da redovno plaćaju karte.

"U prilog tome govori i činjenica da je zaista zanemarljiv broj kontrolisanih putnika koji nemaju kartu”, istakla je Božović Podunavac i dodala da prema odluci o javnom linijskom prevozu kontrolu karata vrše kontrolori i komunalni milicionari. 

"Podelili smo posao, kako bi smo bili efikasniji, kontrolori vrše proveru validnosti i posedovanja karte”, rekla je Božović Podunavac. 

Ukoliko građanin to zatraži, napomenula je ona, "Beli" je dužan da pokaže svoju službenu legitimaciju, koja sadrži službeni broj, ime i prezime, sliku i ovlašćenja komunalnih milicionara. 

Takođe, građanin koji se zatekne u prevozu bez važeće vozne karte dužan je da da na uvid komunalnom milicionaru svoju ličnu kartu, nakon čega će mu biti odštampan prekršajni nalog, kazala je Božović Podunavac. 

"U situacijama kada putnik ne želi da pokaže kartu ili da da na uvid ličnu kartu, ili napadne kontrolore, komunalnii milicionar će ih primenom svojih ovlašćenja udaljiti iz autobusa i obavestiti nadležnu policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta", zaključila je Božović Podunavac. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()