Građani pitaju: Ko ubija pse u Smederevskoj Palanci?

'Mi smo danas došli, jer želimo ovu priču da dovedemo do kraja. Želimo da bude privedeno lice koje je ubilo ove pse. Zbog toga smo samo tu', poručuju aktivisti

Autor: Lena Sladojević
20.10.2022. 19:03
  • Podeli:

U centru Smederevske Palanke jutros je pronađen još jedan pas za kog se sumnja da je ubijen. Sedam dana nakon što je nekoliko napuštenih pasa ubijeno iz vatrenog oružija i dalje nema odgovora na pitanje ko je kriv.

Upravo je to razlog zbog koga su se građani Smederevske Palanke danas okupili na trećem protestu.

Umesto da saznamo ko su počinioci koji su mučki ubili pse u Smederevskoj Palanci – kako je i obećano, zatekli smo stravičan prizor i saznanje da je još jedan pas ubijen u toku noći ili rano jutros. Sve što se dešava u proteklih nedelju dana u ovom naizgled mirnom gradiću uznemirilo je meštane. 

Meštani kažu da su, kada su videli krv i psa koji je ležao mrtav, zvali policiju i veterinara. On je ustanovio da postoji mogućnost da su rane od vatrenog oružja, pa je pas poslat na obdukciju. Nažalost u policiji nisu želeli da nam daju nikakve odgovore, osim da rade na ovom slučaju.

Majka malog deteta Lora Radovanović kaže za UNU da se oseća vrlo nebezebedno u gradu, jer neko ide njime i vatrenim oružjem i ubija pse.

Od kako se desio prvi slučaj, aktivisti i ljubitelji životinja su održali dva protesta, današnji je bio i treći po redu.

"Ako vam kažem da su tog jutra meni krenuli da stižu pozivi o pucnjavi. Ja kad im kažem – prijavite, oni kažu – 'Ne smem, jer imam stare roditelje', 'Ne smem, živim sa malim detetom', 'Ne smem zbog posla'", kaže za UNU aktiviskinja Nevena Tošić.

"Mi smo, generalno, danas došli, jer želimo ovu priču da dovedemo do kraja. Želimo da bude privedeno lice koje je ubilo ove pse. Zbog toga smo samo tu!", ističe aktivistkinja Sofija Bak.

Pokušali smo da dobijemo i snimke kamera za video nadzor, ali oni koji ih poseduju, očigledno nisu smeli da nam ih daju, iako bi se tu najbolje videlo ko su počionici ovog krivičnog dela koji su izazvali opštu opasnost po imovinu i živote ljudi.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen obećava da će se slučaj rešiti i da će se "naći možda taj koji je to uradio".

"Mi samo čekamo ishod, da vidimo ko je taj koji je to počinio", kaže Vučen za UNU.

Nevena Tošić kaže da je jedno udruženje ponudilo nagradu od 5.000 evra za informaciju i dodaje: "Mi bismo odali svog brata za te pare, a ne može niko da nam kaže da se ne zna ko je to uradio!"

Poražavajuća je statistika da inače samo 25 odsto prijavaljenih slučajeva nasilja nad životinjama dobije sudski epilog. Član 269 krivičnog zakona jasno ukazuje na to da će oni koji ubiju, povrede, muče ili zlostavljaju životinje, biti kažnjeni novčanom kaznom ili zatovorom do jedne godine.

Kao i uvek, zakoni su nam dobri, ali se ne sprovode.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()