Humanost na delu: Prvi normalan prvomajski uranak za žrtave porodičnog nasilja

U Srbiji se svakodnevno prijavi 80 slučajeva porodičnog nasilja, dok godišnje beležimo između 30 i 40 slučajeva ubijenih žena

Autor: Lena Sladojević
01.05.2023. 20:30
  • Podeli:

Broj slučajeva porodičnog nasilja uvek je veći tokom praznika, a neke od žrtava su ove godine prvi put imale normalan prvomajski uranak. Majke i mališani su se okupili zahvaljujući Udruženju žrtava nasilja HAJR.

Devojčice izvode zvezde i piruete, dečaci igraju fudbal, malo se i prave važni. Gozba je na stolu, tu su i kolači, ali i roštilj. Sve je tu, ali opet nešto fali za prvomajski uranak. Fali smeha i veselja.

"Koliko su važne ovakve akcije? Pa jako su važne pre svega zbog dece i žena, jer oni nemaju gde da idu i nemaju uslova kako da se sakupe. Ovom prilikom bih se zahvalila i donatorima koji su donirali roštilj, kolače i sokove. Ovaj Prvomajski uranak ima jako važnu poruku 'Igrajmo za našu decu'", ističe Hajrija Ramadani iz Udruženje žrtava nasilja "HAJR".

U Srbiji se svakodnevno prijavi 80 slučajeva porodičnog nasilja, dok godišnje beležimo između 30 i 40 slučajeva ubijenih žena. Pitali smo i kada ćemo, kao država i društvo, da prepoznamo taj veliki problem?

"Moramo da ojačamo institucije, da vratimo poverenje. Žrtva nasilja jednostavno mora da shvati da ima državu iza sebe, da ima instituciju. Ne treba mi žrtvi nasilja da kažemo da ona ide kod oca ili majke, ako već imamo toliko i odgovornih mesta i odgovorne građane koji primaju platu za to, da pomognu žrtvi nasilja", zaključuje Ramadani u izjavi za UNU.

Od prisutnih žrtava smo mogli da čujemo da su prijavile nasilje, ali da institucije ne rade svoj posao, kao i da su potpuno izgubile poverenje u sistem i društvo. Praznik rada bi i mogao da se slavi, možda tek onda kada bi svi počeli da zaista i rade svoj posao.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()