I dalje nepoznato ko ubija pse u Smederevskoj Palanci: Protestni marš došao pred zgradu Predsedništva

I zaista nije bilo nazad za one koji su juče popodne krenuli u šetnju dugu 84 kilometara od Palanke d Beograda

Autor: Lena Sladojević
30.10.2022. 20:03
  • Podeli:

Protestni marš pod nazivom "Nema nazad" od Smederevske Palanke do Beograda stigao je ispred zgrade Predsedništva, ali mu tu nije kraj i trajaće dokle god neko ne uvaži zahteve aktivista. 

Svi oni su se na ovu dugu šetnju odlučili kako bi da ukazali na decenijske probleme ubijanja, mučenja, zlostavljanja i organizovanog trovanja životinja.

I zaista nije bilo nazad za one koji su juče popodne krenuli u šetnju dugu 84 kilometara. Uz policijsku pratnju pešačili su i noću i o svemu tome obaveštavali pratioce na društvenim mrežama. 

Nekoliko stotina njih se okupilo danas u Pionirskom parku u Beogradu - sa jasnom porukom da počne da se sprovodi zakon o dobrobiti životinja.

"Naš predsednik se hvali da radi svaki dan u nedelji, 25/7. Mi znamo da on zna da smo tu, da li će nas ugostiti ili ne, ne znamo, ali mi ćemo svakako predati zahtev za sastanak sa njim. Ja ću od danas ostati ovde ispred predsedništva, tu ću i spavati i čekati da se on pojavi", kaže Ivan Ivanović, aktivista.

Ovaj protestni marš pokrenula je serija ubijanja pasa u Smederevskoj Palanci u noći između 12. i 13. oktobra iz vatrenog oružja. Do danas nije utvrđeno ko su počinioci i to je ono što aktiviste najviše brine, zato su se i odlučili na ovako radikalan korak.

"Mislim da će ovo na neki način da pokrene nešto, ovo je do sada najozbiljniji korak. Dobro sam, samo mi trebaju nove noge", kaže Ivan.

Njihovi zahtevi su jasni. Ne znaju da je ikada neko na ovim prostorima kažnjen jer je psa napustio, a upravo od toga počinju svi problemi.

"Definitivno Srbija ima mnogo problema većih ali svaki grad ima problem napuštenih pasa i mslim da je to za svaki grad jedan od gorućih problema. Mislim da treba ozbiljnije da mu se priđe, da krene da se nešto dešava, rešava, da narod ponovo shvati, da to što se radi ne treba da se radi", navodi Žarko Pavlović, osnivač fondacije "Dete i pas".

"Da se stvarno zna ko su krivci napuštenih životinja u Srbiji. Mislim da je sve prevršilo svaku meru. Mi imamo zakon koji brani ubijanje pasa, a mi imamo organizovano ubijanje pasa. To su stvari koje ne smeju da se dese", dodaje Ivan.

Nakon nekoliko protesta koje smo pratili, i danas smo bili sa aktivistima u nadi kako ćemo čuti makar ko su odgovorna lica koja ubijaju napuštene pse u Smedervskoj Palanci i ne samo tamo.

Mnogi su nam se javili i potvrdili da se ovakve hajke sasvim regularno sprovode i po drugim manjim mestima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()