Imate pravo na umanjenje računa za struju zbog skraćene grejne sezone

Iz Beogradskih elektrana podsećaju da, dok se sistem ne zagreje, postoji šansa da se u prvim danima ne zagreju ni radijatori, i da građani treba da prijave problem

Autor: Emilija Pešić
31.10.2022. 16:55
  • Podeli:

Posle odlaganja početka grejne sezone, od danas su mnogima radijatori topli. U toku su tople probe, kao priprema za početak grejne sezone koja zvanično počinje sutra.

Još danas i novembar je tu. Iz Beogradskih elektrana kažu da je sve spremno i podsećaju kako da prijavite ukoliko vaši domovi sutra ipak ne budu topli. Mi podsećamo da građani imaju pravo na umanjenje računa za struju zbog skraćene grejne sezone.

"Spremni smo. Imamo ugovorene količine gasa. Imamo zalihe mazuta, trudićemo se da građani što manje osete krizu koja je svuda", poručuje Ivana Kalanja, izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije Beogradskih elektrana.

Iako su sve poslovnice osposobljene, dok se ne zagreje sistem postoji šansa da se u privim danima ne zagreju ni radijatori. Ukoliko do toga dođe, na  građanima je da prijave problem.

"Standardni broj telefona je 2093-011. Prvih dana prihvatamo samo obaveštenja o negrejanju celih objekata i negrejanju poslednjih spratova. To je bitno ako neka zgrada nije dopunjena do vrha, da se eventualno dopuni. Broj 2093-100 je za prijavu kvarova u vezi sa curenjem vode iz instalacija", kaže Kalanja za UNU.

S obzirom na to da je sezona grejanja skraćena i da u periodu od 15. oktobra grejanja nije bilo, kao što su i obećali, iz udruženja potrošača Efektiva uputili su Sekretarijatu za energetiku grada Beograda zahtev za pravično umanjenje cene svim tarifnim kupcima koji su korisnici usluga Beogradskih elektrana. Odgovor još uvek nisu dobili.

"Čekamo da krenu da pristižu računi za grejanje za oktobar, a to će biti polovinom novembra. Ako ne budu umanjeni, uputićemo potršače da podnesu pojedinačne reklamacije u skladu sa potpisanim odluka. Dakle, u skladu sa važećim propisima da upute reklamacije Toplani, a potom i gradskom ombudsmanu koji je nadležan u ovoj vrsti posla", kaže za UNU Dejan Gavrilović iz Efektive.

O umanjenju računa za grejanje prvi put je govorila i nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre, najavivši da će tokom ove nedelje razgovarati sa direktorima toplana.

Iako se odluka o početku sezone donosila na nivou lokalnih samouprava, većina gradova u Srbiji je "prepisala" odluku Beograda da sezonu otpočne kasnije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()