Indijci zamenili Rumune na srpskim njivama: Sve više strane radne snage u Srbiji

Najveći broj dozvola lane izdat je državljanima Kine, Turske, Ruske Federacije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, dok su ove na listi između ostalih i Kubanci.

02.11.2022. 14:54
  • Podeli:
poljoprivreda njiva pixabay-1667397166918.webp Foto: Pixabay

 Neće samo Beograđane prevoziti Indijci, Turci i Rusi već se danima nagađa da bi to mogli da budu i vozači iz Bangladeša i Sri Lanke jer Srbija, kao i većina evropskih zemalja, kuburi sa nedostatkom vozača ali i radnika drugih profila.

Indijci zamenili Rumune

Ni u građevinarstvu i poljoprivredi situacija nije puno bolja, kao ni u uslužnom sektoru.

Od početka ove godine 3.746 stranaca više nego lane dobilo je radnu dozvolu u Srbiju. Prošle godine našu radnu knjižicu dobilo je 23.662 ljudi, a iako još do kraja godine ima dva meseca, već 27.408 stranih radnika je na tom spisku.

Najčešće se sklapaju ugovori na godinu dana ili šest meseci, a veliki broj dolazi preko posredničkih agencija ili direktno preko firmi koje su u potražnji za radnicima.

Najveći broj dozvola lane izdat je državljanima Kine, Turske, Ruske Federacije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, dok su ove na listi između ostalih i Kubanci, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje-

Velike su potrebe privrednika za stranim radnicima i očekuje se da i u narednom periodu one budu sve veće. Posebno je potražnja velika na građevini, jer tu nedostaju kadrovi i sa srednjom i sa visokom stručnom spremom, među našim stanovništvom nema interesovanja za tim poslovima, pišu Novosti.

Najčešće angažovani u Beogradu
 

Nacionalna služba, međutim, ne raspolaže podacima o sektorima u kojima se stranci u Srbiji najčešće zapošljavaju, ali se zna da je veliki broj njih angažovan na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

Najčešće ih angažuju poslodavci iz Beograda, a osim onih koji dolaze kako bi radili u velikim stranim kompanijama, traženi su i u građevinarstvu, na poslovima dostave, kao i na nekim sezonskim poslovima.

Nekada su omiljeni "sezonci" na srpskim njivama bila Rumuni i Bugari koje su danas zamenili Uzbekistanci i Indijci.

"Dolaze, pre svega, ljudi iz zemalja u kojima je cena radnog sata veoma niska, ali i iz onih koje investiraju kod nas " kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima, većina njih radi za minimalac jer je njima i 300 evra mesečno primamljiv iznos.

"Problematično je što u takvim slučajevima nema kolektivnog ugovora, što je velika opasnost, jer se na taj način stvara nelojalna konkurencija našoj radnoj snazi", ističe Vuković i da dodaje da je neprimereno da se, dok ima nezaposlenih na našem birou rada, zapošljava strana radna snaga. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi dati prednost našim radnicima ili im dati mogućnost da se prekvalifikuju ako je moguće.

"Smatramo da su stranci problematičnog kvalifikacionog i stručnog kvaliteta, a sve ih je više na našem tržištu. MUP ni drugi zvanični državni organi nemaju tačne podatke koliko stranih radnika je angažovano, pošto mnogi dolaze na crno preko raznih agencija za zapošljavanje", navodi Vuković.

U Srbiju se, prema nezvaničnim podacima, poslednjih meseci doselilo više od 100.000 Rusa. Oko 2.500 njih otvorilo je svoje firme, dok su se neki zaposlili u stranim i domaćim kompanijama.  Mnogi rade u IT sektoru, ali većina je nastavila da radi svoj posao onlajn, nisu angažovani kod domaćih poslodavaca, pišu Novosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()