Internet sloboda: Da li i kako društvene mreže strože kontrolisati?

Nedavne tragedije u Srbiji otvorile su mnoga pitanja

Autor: Bojana Petrušijević
16.05.2023. 21:45
  • Podeli:

Već danima se u javnom prostoru komentariše da, umesto roditelja i škole, decu vaspitavaju računari i društvene mreže. 

Nedavne tragedije pokazale su da su neki počinioci imali idole koji su iz kriminalnog miljea, a koji su i te kako prisutni na mrežama.

Da li i kako mreže strože kontrolisati?

Agresija se sa društvenih mreža preliva među ljude. Mnogo toga ukazuje da su sadržaji na mrežama sve manje edukativni i duhoviti. 

Poznavaoci društvenih mreža ističu da svaka država ima pravo da preda svoj zakonodavni okvir kompanijama koje su vlasnici društvenih mreža, kao i da sadržaji mogu da se kontrolišu.  

"Definitivno da može da se kontroliše. Sad u nekim državama, u EU ili Americi, neke platforme su već zabranjene. Tik-Tok je platforma koja u Kini uopšte ne funkcioniše", kaže Filip P. ispred marketing agencije "BeoHosting".

Ipak, zakonska kontrola može odvesti u cenzuru, a  za pravnike ona u 21. veku nije dopustiva, jer otvara vrata kroz koja iz civilizacije izlazi sloboda izražavanja.

"Imate servise na svim društvenim mrežama. I na TikToku i na Instagramu i na Fejsbuku i Tviteru gde možete prijavljivati sadržaj i to je mnogo jednostavnije nego praviti sistem ograničenja. To zaista može ići ka ugrožavanju slobode izražavanja i ta granica je veoma tanka i teško se ustanovljava", kaže pravnik Milan Antonijević.

Zato poznavaoci društvenih mreža smatraju da je za kontrolu sadržaja koji gledaju deca najbolja aplikacija "Parental control".

"Roditelji mogu da linkuju sadržaj koji gledaju njihova deca i u svakom trenutku imaju uvid u aplikacije, igrice i poruke koje dobijaju njihova deca", ističe Filip P.

Svi su saglasni da sloboda na internetu treba da ima ista pravila kao sloboda govora-dakle, bez vređanja.Ipak, dok se školarci na odmoru zabavljaju uz TikTok, odrasli to čine na tviteru. Sa lažnim imenima, često uz uvrede i govor mržnje.

Možda bi pored smišljanja načina kako da zaštitimo decu trebalo da počnemo od odraslih, jer se mališani ugledaju upravo na njih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()