Iskoreniti menstrualno siromaštvo u Srbiji: Nova inicijativa za bolji položaj žena

U Srbiji biti žena znači svake godine izdvojiti između 6.000 i 8.000 dinara na uloške i tampone

Autor: Lena Sladojević
29.08.2023. 19:47
  • Podeli:

Žene u toku života u proseku potroše više od 250.000 dinara na higijenske uloške i tampone. Crna Gora i Hrvatska su smanjile porez, a u Škotskoj su ovi proizvodi besplatni. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je predlog Ministarstvu finansija da se i kod nas smanji visina poreza kako bi se iskorenilo "menstrualno siromaštvo". 

U Srbiji biti žena znači svake godine izdvojiti između 6.000 i 8.000 dinara na uloške i tampone, pokazuju istraživanja "Džender noledž haba". Poverenica Janković objašnjava da bi smanjenje poreza ili ukidanje na te proizvode rasteretilo budžet građanki.

"Ovi proizvodi su po redovnoj poreskoj stopi 20 odsto i oni zaista spadaju u one proizvode koji nisu nikakav luksuz već su za svaku devojčicu, ženu, neophodni za život", ističe za UNU Janković. 

Menstruaciju ima oko milion i po žena u Srbiji i prosečna potrošnja je oko 600 dinara mesečno.

"Mislim da je to jednostavno da se izračuna koliko koštaju ti proizvodi koji su potrebni devojčicama, devojkama, ženama, da se o tome zapravo ne razmišlja koliko to košta jednu porodicu ukoliko imate majku i dve, tri ćerke", objašnjava za UNU poverenica. 

Aktivistkinje Ženske inicijative sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su pre dve i po godine počele da  obezbeđuju besplatne uloške.

"Iza sebe imamo sedam visokoškolskih ustanova u kojima se nalaze higijenski ulošci, imamo i dve srednje škole. Govorimo zapravo o 15.500 studentkinja koje na neki način imaju zaštitu tokom mentrualnog ciklusa", kaže za UNU Jelena Mirić iz Ženske inicijative. 

Ukoliko sve svedemo na godišnji nivo i uračunamo porez, u budžet od oporezivanja tih proizvoda uđe dve milijarde i 180 miliona godišnje, a to nije mala brojka.

"Želim da istaknem da smo mi do sada nailazili na razumevanje kada se radi o Ministarstvu finansija, što je obično iznenađujuće i predrasuda - gde će neko u finansijama razumeti ili da će smanjenje poreza naići na bilo kakvo razumevanje. Mi kao institucija imamo drugačije iskustvo", kaže poverenica Janković. 

Žene koje štede na ovim proizvodima značajno ugrožavaju zdravstveno stanje i zato je neophodno iskoreniti menstrualno siromaštvo.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()