Iznajmite muzejske eksponate: Za 50.000 dinara možete da se slikate s topom ili tenkom

Pravo na iznajmljivanje imaju kako pravna, tako i fizička lica

03.01.2022. 16:38
  • Podeli:
Vojni muzej_Kalemegdan_shutterstock-1664202576119.webp Foto: Shutterstock

U slučaju da poželite da iznajmite top, tenk, mitraljez ili oklop, delove velike muzejske kolekcije Vojnog muzeja u Beogradu – i to je sada moguće!

Ministarstvo odbrane je putem svog "Službenog vojnog lista" oglasilo fotografisanje i snimanje muzejskih predmeta po ceni od 1.000 do 50.000 po danu. Taj list je objavio i cenovnik pružanja usluga iz nadležnosti kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i to za Vojni muzej, Muzej vazduhoplovstva, Domove vojske iz različitih gradova Srbije i drugih vojnih ustanova.

Najjeftinije je iznajmljivanje bajoneta po danu za 1.000 dinara ili pištolja po ceni od 2.500 dinara, mitraljeza 6.000 dinara, uniforme i zastave 10.000 dinara, cene mača, sablje i kubure su 30.000 dinara. Zainteresovani za tenkove, oklopne transportere i slična vozila moraće da izdvoje po 50.000 dinara, navodi se u cenovniku.

Sluzbeni_vojni_list

Moguće je iznajmiti i umetničku sliku ili skulpturu iz muzejskog funudsa, po ceni od 30.000 dinara.

"Način da se dođe do novca"

Potpukovnik Nevenka Darmanović iz Vojnog muzeja, na naše opšte iznenađenje, potvrdila je da vredne muzejske eksponate mogu da koriste i fizička lica, ne samo filmski studiji, televizijske kuće ili državne institucije. 

"Pravo na iznajmljivanje imaju i fizička lica, pošaljite pitanja pa ćemo vam detaljno odgovoriti", objasnila je za Unu naša sagovornica.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da muzejske postavke ne bi trebalo da mogu da budu otuđene.

"Nije nemoguće da se i to dešava, kao način da se dođe do novca. Nemam saznanja da se tako nešto radilo za vreme mog mandata. Mislim da nikada ništa iz vojnih muzeja nije iznajmljeno u komercijalne svrhe, pogotovo ne da bi se tim predmetima vitlalo po terenu. To su vredni eksponati i pitanje je kako bi mogli da se zaštite od eventualnog uništavanja", ispričao je Šutanovac za Unu.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili kometar Ministarstva odbrane. A dok čekamo detalje, vama su na raspolaganju za iznajmljivanje i galerija, kazamet, svečana i koncertne sale...

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()