Jedan dan sa Dimitrijem Radovanovićem - čudom od deteta

Učenik OŠ "Filip Kljajić Fića" osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, fizike, hemije u istoj školskoj godini

Autor: Lena Sladojević
29.09.2023. 21:30
  • Podeli:

UNA televizija koristi svaku priliku da predstavi posebne i najbolje učenike i studente, koji osvajaju najprestižnije nagrade. Ovog puta donosimo priču o Dimitriju Radovanoviću koji je osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, fizike, hemije u istoj školskoj godini.

Dimitrije pokazuje izvanredno znanje kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka. Takmičio bi se iz više predmeta, ali to nije moguće jer se termini takmičenja preklapaju. Kako mu to uspeva?

"Ima jedna anegdota u pitanju je naš poznati violinista Stefan Milenković, on je vozio skejtbord i pitao ga je jedan stariji gospodin "Kako se stiže do Filharmonije?", a on je rekao "Vežbom". E tako i ja, jedino vežbom", kaže učenik OŠ "Filip Kljajić Fića" Dimitirije.

Zahvalan je pre svega roditeljima, a onda i profesorima, koji iz njega izvlače samo najbolje. Oni ne pamte kada su u školskoj klupi imali ovakvog đaka.  

"Bogami ja koliko radim 28 godina nije se nikada desilo da dete u jednoj godini uzme tri republička takmičenja, odnosno da osvoji prve tri nagrade. On je stvarno jedan jedinstveni, a verujem da će tako nastaviti da niže uspehe", kaže nastavnik fizike Milovan Lazić.

Foto: UNA

"Sve ga podjednako zanima, svaka lekcija, svaka ličnost koju pomenemo i neke događaje, za njega je doza izazova i ja neke stvari spomenem da bi trebalo možda da pređemo, moglo bi eventualno da se nađe na takmičenju, a on to još dodatno istraži, analizira i nađe još hiljadu podataka. On apsolutno prevazilazi i mene kao nastavnika i mnoge ljude, one koji smišljaju takmičenja i udžbenike, apsolutno imamo jednog genija", ističe nastavnica istorije Mirjana Popović.

"Dimitrije je divno dete, divan đak, jedan od onih učenika i dete gde u njegovim očima vidite da mu je sve jasno, njemu ne treba nikada da se ponovi dvaput nešto, jednostavno je zadovoljstvo raditi sa njim. Naravno, osim tog redovnog, on želi još više, tako da mi radimo sa njim još više i to što radimo sa njim mu je apsolutno sve jasno", nastavnica hemije Mirjana Milićević.

Foto: UNA

Dimitrije nije izuzetan samo sa hemijskim formulama, zakonima fizike, istorijskim događajima. Pored oblasti u kojima je nagrađen, poznaje i stiže i sve drugo. Za uspehe koji nisu uobičajeni, on u sezoni takmičenja uči samo sat i po. Za sve koji bi da postignu isto, Dimitrije otkriva kako:

"Radom, učenjem i vežbom. Ne postoji nikakva magija", ističe on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()