Jedan je u Novom Sadu: Šta je to 'turbo' kružni tok i kako da se u njemu snađete

Kružni tokovi se sve više koriste kako bi ubrzali protok saobraćaja, ali često dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem pre i unutar samog kružnog toka

20.06.2023. 13:47
  • Podeli:
Turbo raskrsnica_kružni tok_Foto YouTube Brian Moore-6491913825e4e.webp Foto: YouTube / Brian Moore / Ilustracija

Novi "turbo" kružni tok na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice u Novom Sadu je završen i danas će na toj saobraćajnici biti uspostavljen redovan saobraćaj. Prateći radovi biće okončani u narednih nekoliko dana, čime će kružni tok biti kompletno završen.

Zbog svog specifičnog dizajna, "turbo" kružni tok isključuje potrebu za prestrojavanjem vozila i moguće konfliktne situacije u kružnom toku, piše 021.rs.

Poslednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gde je to moguće i gde mogu da ubrzaju protok saobraćaja. Međutim, prometni kružni tokovi sa dve ili više traka često predstavljaju poteškoću za vozače koji se u takvim situacijama ne snalaze dobro.

U tim slučajevima dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem pre i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost. Nije retkost da u kružnom toku prisustvujemo i incidentnim situacijama, pa čak i saobraćajnim nezgodama.

Koja je prednost "turbo" kružnog toka?

Ova vrsta kružnog toka razvijena je u Holandiji 2000. godine. Jedna od prednosti "turbo" kružnih raskrsnica je ta što se ne zahteva od vozača da se prestrojavaju unutar same raskrsnice. Umesto toga, vozači svoj pravac biraju pre nego što pristupe kružnom toku.

Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku, signalizacijom je naznačeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka ulaska u kružni tok, pa sve do njegovog napuštanja. 

Na taj način izbegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()